5de3fe1aa7f23

Läckert drama i skogen

Svensk Golf besöker Golf South Sthlm, Vidbynäs North.

Text: Svensk Golf • 2018-09-04 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Greenområdena. Hela anläggningens signum. Norra banans greenytor håller samma klass som den södras.

MINUS: Promenader. Var beredd på ett par längre vandringar från green till tee. Inte minst mellan hål 1 och 2.

Vilt och vackert på Vidbynäs. Anläggningens ”andrabana” skäms inte för sig. 
Vidbynäs var ett av den svenska golfens storslagna projekt i början av 2000-talet. Läget strax utanför Stockholm, vid Vidbynäs gård och sörmländska Nykvarn, var idealiskt. I ett öppet hed- och jordbruks­landskap kunde en 18-hålsbana skapas, South. I ett kuperat skogs­landskap fanns gott om mark för ytterligare 18 hål, North.

Den amerikanske arkitekten Brian Curley skapade båda banorna.
– Det ska vara lite ”scrubby”, vildvuxet med skönt vajande ruff, även utmed bunkerkanterna, sa Curley när han kom till Vidbynäs.

Läckert drama i skogen

Hans vision har förverkligats och förädlats sedan dess. Den här dagen spelas North Course och redan på första tee infinner sig känslan att vi kommit till en modern anläggning som ständigt är under utveckling. Gårdens vita hotellvillor ligger strax till vänster. Utmed första fairway syns även villorna i det nya samhället där golfare skaffat sig bästa förutsättningar för boende och golf.

Öppningshålet och avslutningshålet möter varandra. Här finns det vildvuxna intill de många bunkerkanterna och de green­områden som blivit Vidbynäs signum, stora och undulerade med avrinningsytor och vackert formade bunkrar.

Promenaden till banans andra hål är lång. Riktigt lång. Miljöombytet sker snabbt och snart förstår vi banans karaktär. Hålen sträcker sig upp och ner i ett skogslandskap med björk och höga tallar som siktmärken.

Hål 5 och 6 är två av de designmässigt starkaste hålen, skapade i egna rum och med möjligheter till spelvägar där såväl mod som teknik krävs för lyckade resultat. Dessutom tillhör hålen banans vackraste i konkurrens med det elfte hålet, ett korthål med en högt belägen green intill sjön.

Läckert drama i skogen
Foto: Golf South
North Course. Jodå, det finns bunkrar även på Vidbynäs skogsbana.
Läckert drama i skogen

Visuellt kan banan göras tydligare och vackrare. Mindre björkar och sly kan gallras, speciellt utmed promenadvägarna. Banans enda sjö kan bli synligare från hål 10 och 12 som annars är två av banans roligaste och bästa golfhål.

Curleys design håller en så pass hög klass att North ­Course tål jämförelser med svenska mästerskapsbanor, exempelvis syskonet South Course och Kallfors, anläggningen som ligger ett par mil härifrån och tillsammans med Vidbynäs bildar Golf South Sthlm. En trio 18-hålsbanor som alla brukar rankas bland landets 100 bästa.

"Mycket golf för pengarna"

”Visst känns banan smal ibland och greenområdena är tuffa, men det gör den till ett bra test. Flera av hålen är riktigt roliga att spela. Inte minst det elfte hålet vid sjön. Jag spelar ofta på hemmaklubbens alla banor. Vi medlemmar får mycket golf för pengarna.”
– JONAS WEIDERSTÅL, HCP: 0,8. Text: Svensk Golf • 2018-09-04
TournyttSvenska golfbanorVidbynäs Golf
Rulla till toppen