Tournytt

Amatören Stark nära skräll på SGT

18-åriga amatören Maja Stark var nära att ställa till med en rejäl sensation i Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Hon slog alla proffs utom ett. "Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft", säger hon.

Bo Steffensen • 2018-08-11

Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProviderär ny tävling på tourschemat. Den ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren, undertouren till Europatouren, och är Sveriges största proffstävling för damer (tillsammans med Allerum Open).

Amatören Maja Stark – från skånska Abbekås och nybliven EM-guldmedaljör med det svenska damlandslaget – var nära att slå alla proffsen och ”ställa till det” ordentligt.
Stark, som var tre slag efter när finaldagen började, gick den avslutande ronden tre under par på 69 slag. Hon slutade totalt tre under par, och delade ledningen i klubbhuset tillsammans med fransyskan Emie Peronnin – som gick i ledarboll och då hade två hål kvar att spela. 
Det blev en nervös väntan för Maja Stark. Och särspel, det hade hon nästan inte pallat.
– Nej. Jag har aldrig varit med i toppen i någon större tävling som det här förut så jag har varit nervös i sju hål, i över en timme. Så särspel hade varit jobbigt. Det hade varit häftigt att vinna, men jag sparar det, säger hon.
Fransyskan avslutade nämligen med två birdies, bland annat hon sänkte en 15-metersputt på hål 17, och var till slut två slag före Maja Stark.

Lindbergs caddie coachar på SGT

UNDER varvet visste inte Maja Stark (till höger på bilden ovan) riktigt hur hon låg till, men anade att det kunde bära långt.
– De jag spelade med var inte under par så då misstänkte jag att det måste vara ganska svårt. Det var mest nervigt i slutet när jag började tänka på det. Men jag höll ihop det. Det blev bara en bogey i dag.
Maja Stark åkte hem till Skåne med ett leende på läpparna, trots att det var så nära. En andraplats i en av Sveriges största proffstävlingar är ju inte fy skam när man är amatör.
– Jag är väldigt nöjd. Jag värderar det högt. Det är ett av de bästa resultaten jag någonsin har haft, säger hon.

EMIE Peronnin var, självklart, snäppet nöjdare. 23-åringen från södra Frankrike gör sin första säsong som proffs. 
– Jag har vunnit några amatörtävlingar men att vinna en proffstävling är en ny milstolpe i min karriär. Jag trodde inte att jag var kapabel att göra det under mitt första år så jag är riktigt glad och nöjd nu, säger hon.

Följ svenska proffstouren i SGT-bloggen

Du gjorde birdie på de två sista hålen?
– Jag hade faktiskt ingen aning om hur jag låg till förrän min caddie sa till mig på 17:e tee. Jag bara fortsatte spela som jag gjort hela dagen. 15-metersputten för birdie var ju inte helt fel heller. På sista hålet var det bara frågan om att få in bollen på green på två slag och tvåputta, säger Emie Peronnin.
Det fick hon. Inspelet stannade en halv meter från flaggan. Enkel birdie. Saken var klar. Seger med två slag.

MAJA STARK var nära en riktigt tung seger. Och hon får snart en chans till.
Hennes nästa tävling blir Allerum Open, Sveriges andra tävling på Letas och SGT. Den spelas 30 augusti–1 september.
Och proffs tänker hon inte bli på länge.
– Nej, nej. Det blir college nästa höst. Oklahoma State, säger hon.

 

Resultat Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

Scroll to Top