Världens bästa fritidssysselsättning. Arkiv: Getty Images

Golftips

10 tips för regniga höstronder

Att spela golf på hösten är inte bara njutbart. Det kan också bli en kamp mot vädret och mjuka banor.

Text: Svensk Golf • 2023-10-04 Uppdaterad 2023-10-04

Säsongen är inte över. Många svenska golfbanor är som allra bäst just nu, även om höstvädret är opålitligt och skiftar snabbt mellan regn och solsken. Något som innebär att du måste fylla bagen med olika sorters kläder för att snabbt kunna anpassa dig efter vädret. De flesta väljer att undvika de värsta regndagarna och boka om till en annan dag. Andra trotsar väderleken och ger sig ut trots att de vet att det här kommer bli jobbigt.
Ja, vi pratar om kalla händer, hala grepp, trasiga paraplyer och dyngsura golfhandskar. 

Här är 10 tips som gör de blöta höstronderna lite enklare och får dig att skrapa ihop en bättre score. 

Investera i ett regnställ

Golfregnkläder kan bli en dyr historia. Men det är värt det. Det viktiga är att du lägger tid på att prova ut regnställen och testar att svinga i dem. Ge dig inte förrän du hittat regnkläder med rätt passform för din sving.

Satsa på carry

Blöta golfbanor ger ingen bollrull, så att försöka sig på en låg stinger har du inget för. Lär dig att slå lite högre så att bollen flyger längre.

Handduk i paraplyet

Att hålla greppen torra är a och o. Ha en handduk i paraplyet som du kan torka av greppen med före och efter slagen. Självklart har du en extra handduk i bagen då det sällan räcker med en under 18 hål. 

Extra golfhandskar 

Se till att du har möjlighet att byta till torra handskar. Och ta av handsken mellan slagen, även om du spelar med en regnhandske.

Håll koll på innertemperaturen

Regn och vind kyler normalt ner dig men du är hela tiden i rörelse, så om du har för mycket plagg på dig under regnstället kan du bli varm och svettig.  

Svinga lugnt

Vissa golfspelare brukar få till klart bättre ronder när det regnar. En anledning kan vara att stora kläder och de trista omständigheterna gör att de oavsiktligt börjar svinga lugnare och jämnare.

Drick vatten

Golfspelare är generellt dåliga på att dricka tillräckligt under ronderna. När det regnar är det här såklart lika viktigt, speciellt om dina kläder får dig att svettas. 

Studera bollflykten

Blöta bollar och klubblad, grässpill på bollen och tunga regndroppar i luften. De här sakerna påverkar hur bollen flyger. Exakt hur är svårt att veta men normalt så kommer bollen inte spinna lika mycket vilket med största sannolikhet leder till snäppet lägre och kortare bollflykter.
Att släpa med sig en launchmonitor för att få fram en exakt studie över hur regn påverkar just ditt spel skulle var beundransvärt men inte nödvändigt. Börja på rangen och studera hur bollen flyger genom regnet, lägg det på minnet och studera även de första slagen på banan och försök anpassa dig därefter.

Rätt längd först

Blöta greener är opålitliga och svåra att läsa. Speciellt när det kommer till att bestämma hastighet på sina puttar. Lägg mer tid på att noga kolla underlaget mellan boll och hål och hur det kommer påverka bollrullen. Lägg större kraft på det än hur putten faller – att undvika treputtar är det viktigaste.

Ge inte upp

Ta regnronderna med ro. Se dem som träningsronder där du testar dig själv. Och tänk så lätt allt kommer kännas när solen kommer fram igen.

Läs också:


Text: Svensk Golf • 2023-10-04
SpelaGolf i regnGolfkläderGolflistaGolftipsRegnkläderSpela
Rulla till toppen