Se till att njuta av golfsäsongen in i det sista. Arkiv: Getty Images

Golfskolan

Golfskolan: Så lyckas du med höstronderna

Tränarens sex bästa tips för att maxa ditt spel under höstens sista rundor

Text: Robin Stålebring • 2023-10-04 Uppdaterad 2023-10-04

Golfskolans Robin Stålebring vet hur du bäst tar dig an hösten och säsongens sista ronder.

Säg nej tack till kompisarnas svingtips

Den manliga höghandicapparen som aldrig tagit sig under hundra slag på sin hemmabana kan trots allt låta tvärsäker när han på eget bevåg instruerar sina medspelare (ofta kvinnor…) med felaktiga teknik- och svingtips. Mitt råd är att en gång för alla säga tack men nej tack och bevara din sinnesro under höstrundan. Uppsök istället en PGA-tränare som kommer att ge dig en bra start på vinterträningen, där faktiskt kunskap och data från bollflyktsradar och andra hjälpmedel lägger grund för vad just du bör förbättra i spelet och tekniken.

Provsvingar kostar mer än vad de smakar…

Att provsvinga inför ett slag är för många medelhandicappare synonymt med att förbereda sig noggrant och väl. Sanningen är dock att dessa i många fall snarare försämrar dina förutsättningar. Att behöva provsvinga inför varje fullt slag för att hitta rätt markkontakt är extremt energikrävande och tyder tyvärr på att du snarare bör titta på andra lösningar som finns att hämta utanför banan. Alltså att istället bli säkrare på att hitta en bra bollträff genom regelbunden träning som stärker din motorik och teknik överlag.

Spela från den utslagsplats som matchar din förmåga

En av de mest förlegade sanningar i golfvärlden är begreppen dam- och herrtee. Allt fler banor har nu dock börjat döpa sin tees efter banans längd, och kommer kanske framåt i tiden även etablera begrepp som är kopplade till din snittscore eller hur långt du slår dina klubbor.

Hösten utgör dock ett lysande tillfälle för att testa att spela från en tee som ligger längre fram än den du normalt slår ut ifrån. Inte minst om du har lite högre handicap, är något äldre eller för den delen bara spelar sämre än vad du brukar. När du provar att byta utslagsplats blir du väl omhändertagen av slopesystemet som erbjuder en justering av antalet tilldelade slag och därmed säkerställer att du kan spela handicapgrundande rundor oavsett vilken tee som väljs.

Lägesförbättring kan vara nödvändigt

Så fort det är tävling på hemmaklubben informeras fältet om att lägesförbättring råder. Och ingen deltagare brukar då direkt protestera mot att slippa leriga bollar och att slå ifrån gräsbefriade områden på den finklippta delen av banan. Jag tycker att fler sällskapsrundor borde spelas med lägesförbättring under hösten, då det är klart mer motiverat med lägesförbättring på de blöta, leriga och kladdiga spelytor som vi drabbas av på många håll i Sverige.

Är det läge att köpa en chipper?

Bakåt i tiden har chippern varit omgiven att ett oförtjänt dåligt rykte, på grund av att klubban nästan uppfattats balansera på gränsen till fusk. I verkligheten är dessa modeller godkända av golfens styrande instanser och majoriteten av spelarna som använder dem beskriver hur klubban räddat deras närspel.

Varför chippern uppskattas negativt av många golfare kan förklaras av att den erbjuder spelaren hjälp med att slå sina kortare inspel och chippar på ett svepande vis, likt en puttrörelse (därav namnets syftning på chip-putter). Därmed slipper spelaren gå i närkamp med marken, vilket ger ett tämligen effektivt skydd mot jobbiga duffar eller elaka toppar. En chippers loft (vinkel) motsvarar oftast en järnsjua. Den som tycker att chippern känns för dyr kan i stället försöka slå rullchippar med järnsjuan och se om detta kan vara till hjälp för att lyfta närspelet.

En slice är ingen anledning att slå bort bollen

Ofta anser medelgolfaren att slicen leder till många bortslagna bollar, när hen blir intervjuad av oss tränare inför en lektion. Men detta är inte helt sant. En sann sliceare slår alltid samma typ av bollflykt, och har egentligen en skruv som visserligen stjäl lite slaglängd men också kan användas som en pålitlig trotjänare. Inte minst under höstens sista rundor. Sätter du sliceskruv på bollen rekommenderar jag dig att börja skilja på bollstart och landningspunkt. Landningspunkten tas ut på fairway medan din bollstart och sikte behöver vara betydligt mer åt vänster (om du är högerspelare) för att verkligen lämna utrymme åt din skruv.

Robin Stålebring ingår i Golfskolans tränarpanel och driver Stålebring Golf Academy på Öjestrand GC

Läs också:


Text: Robin Stålebring • 2023-10-04
GolfskolanGolfskolanGolftipsHöstgolfSpeltips
Rulla till toppen