Thatchbildning har ställt till det på Örestads Golfklubb som nu planerar att renovera samtliga 27 greener. Foto: Klubben

Golfsverige

Klubben renoverar greenerna efter thatchbildning

En stor renovering är i full gång på Örestads GK. Anläggningens 27 greener kommer att renoveras efter stor thatchbildning.

Text: Jesper Johansson • 2021-03-24 Uppdaterad 2021-03-24

Örestads Golfklubb kommer framöver ha betydligt mer välmående spelytor. Anledningen är att man arbetar för att ta bort thatchbildning som skapats på banans greener. Under flera år ha klubben försökt stärka och förbättra greenytorna med olika återkommande åtgärder men resultatet har varit för dåligt.
– Åtgärderna har inte gett önskad effekt tillräckligt snabbt och därför väljer klubben att renovera greenerna för att möta både framtida spel- och miljökrav, säger Niklas Karlsson som arbetar på Örestads GK.

Thatch, eller filtbildning som det också heter, består av döda växtdelar. Grönmassan och rötterna är på väg att förmultna och brytas ner till jord och det här lagret ska ligga högt upp på greenerna. Om man inte har tillräckligt med thatch kommer greenerna bli för hårda för golfbollarna att stanna och dessutom blir det ömtåligt för slitage.

Problemet med thatch är om man har för mycket av det. Då kan nämligen flera negativa effekter uppstå. Gräset ovanför thatchen har svårt att tränga igenom ett för tjockt lager och får då korta rötter. Det gör att känsligheten för torka ökar markant. Dessutom är den fuktiga thatchbildningen en perfekt grogrund för olika typer av svampangrepp som kan drabba spelytorna. Inte bra, med andra ord.

För att minska den oönskade thatchbildningen måste man gödsla mindre och lufta mer. Vertikalskära och dressa greenerna ofta är också vad som krävs. Det ger rötterna syre att växa sig starka. Just det här var något som Örestad inte lyckades genomföra trots åtskilliga försök.

Därför har klubben nu hyrt in en grävmaskinist och gjorde det resterande jobbet själva. Klubben har tre niohålsslingor, vilket underlättar arbetet för att samtidigt kunna hålla öppet för spel.
– Vi kommer renovera greenytorna på en slinga i taget, säger Karlsson.

Så tar Örestads GK bort thatchbildningen – steg för steg:

  1. Övre lagret på greenerna, ungefär åtta centimeter, tas bort.
  2. Återstående greenmaterial harvas eller fräses upp. Därefter packas detta material.
  3. Bevattningssystemet uppdateras på samtliga greener.
  4. Nytt greenmaterial läggs på ytorna.
  5. Greenytan finjusteras och formas innan de sås med en blandning av två sorters krypven.

Under arbetets gång kommer spel mot provisoriska greener att gälla. Detta kommer ske under ungefär sex månaders tid och banan slopas om med provisoriska greener så länge. Därefter kommer nästa slinga att genomgå samma renovering.


Text: Jesper Johansson • 2021-03-24
SpelaGolfsverigeÖrestads GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen