Barsebäck G&CC Masters Course möter Halmstad GK Norra banan i en duell. Foto: Jacob Sjöman

Duellen

Barsebäck G&CC Masters Course vs Halmstad GK Norra banan

Två svenska klassiker ställs mot varandra i en tuff match. Vilken är den bättre banan egentligen?

Text: Svensk Golf • 2020-10-27 Uppdaterad 2020-12-18

Duellen publicerades ursprungligen i Svensk Golf nr 2/2020. Vill du få Svensk Golf hem i brevlådan? Klicka här.

Design/Layout

Barsebäck

EN STOR DEL av behållningen på Barsebäcks Masters Course är naturområdet som banan löper genom. Banans sträckning utnyttjar landskapet skickligt på sina ställen, där sekvensen från hål 8–11 som spelas närmast havet står ut för sitt vackra läge. Men också för att hålen 9, 10 och 11 tillhör tre av banans bästa med varierad karaktär och ett par intressanta spelstrategiska beslut. Som vilken vinkel från fairway som tians green bäst attackeras från eller hur det småkluriga elfte hålet bäst dechiffreras från tee.
Det finns också några riktigt starka hål i de mäktiga tallkorridorerna, som exempelvis 2, 12, 13, 16 och 17.

Även om banans övergripande karaktär är varierad kan vi sakna lite större variation i hålens utformning. Det finns, möjligen med undantag av det sjätte, inget kortare par 4-hål på banan. Även korthålen är åt det längre hållet, eventuellt med undantag av det åttonde – som dock spelas längre än vad scorekortet antyder eftersom den förhärskande vinden är emot från tee.

BETYG 32/40

Halmstad

MARKOMRÅDET SOM HALMSTAD NORRA huserar på torde vara ett av de bästa för golf som finns i Sverige. Utmärkt sandunderlag med vackra, pampiga skogskorridorer. Norra banan har flera väldigt starka partier, hål 3–6 är ett exempel med flera fina hål och intressanta strategiska beslut som spelaren behöver fatta. Även sista nio bjuder på ett antal riktigt bra golfhål, där 10, 12, 14, 15 och 16 utmärker sig särskilt.

Ändå går det att lämna Halmstad Norra med en känsla av att förutsättningarna finns för att låta den läckra omgivningen prägla banan ännu mer. Det är visserligen ingen enkel uppgift, men om mer naturliga områden med ljung fick ta plats på banan skulle det visuella intrycket lyftas. Även bunkrarna skulle kunna vara mer tongivande och förstärka banans karaktär.

Med bilder av renoveringar som Mid Pines eller för all del Skövde färskt på näthinnan svindlar tanken på hur bra Halmstad Norra skulle kunna bli med varsamma modifikationer av nuvarande layout – där designens brittiska rötter tyddliggörs mer. Hål 17 och 18 är exempelvis inte riktigt den avslutningen banan förtjänar.

BETYG 35/40

Spelglädje

Barsebäck

I PARTIER FINNS det få banor i landet som kan mäta sig med Barsebäck Masters Course. Pampiga tallkorridorer varvas med vidsträckta havsvyer och du ställs kontinuerligt inför roliga slag. Banan är tuff, kanske i knepigaste laget för spelare med högre handicap så det gäller att välja tee med omsorg för att få en rolig dag på banan. Vi känner hur det verkligen finns potential för mer här, med lite vässad strategi/fler valmöjligheter från tee och mer intressanta greenområden skulle Masters Course kunna plocka ytterligare poäng på den här punkten.

BETYG 24/30

Halmstad

ROLIG GOLF PÅ välskött underlag i sköna omgivningar. Det här är en av Sveriges bästa golfupplevelser. Punkt. Banan ställer absolut krav, men du har på flera hål ändå

valmöjligheter från tee vilket öppnar för att välja spelväg efter förmåga. Greenområdena är bra utformade vilket bidrar till att göra spelupplevelsen rolig och intressant. Ett starkt attribut är också förekomsten av så kallade ”halvparhål” som bidrar till en skön rytm. Trots högt betyg ser vi hur det finns potential att göra banan ännu roligare

BETYG 27/30

Naturupplevelse

Barsebäck

VYERNA ÖVER Öresund från åttonde tee och sen vidare längs havshålen tillhör landets skönare i golfväg. Att spela sig genom den majestätiska tallkantade korridoren som 17:e hålet löper genom, med Öresund i fonden, är inte heller det någon golfvy som behöver skämmas för sig. Tvärtom!

BETYG 26/30
TOTALT 82

Halmstad

HÄR FINNS VISSERLIGEN inga havsvyer, men Halmstad Norra är ett bra bevis på att trädkorridorer kan vara nog så vackra. Banan skulle kunna få högre poäng här om mer av den naturligt växande ljungen tilläts komma med i bilden tydligare än vad den gör idag.

BETYG 23/30
TOTALT 85

Matchspel

PAR 5-HÅL

Barsebäck
”Fyra bra par­ femmor!”

PAR 4-HÅL

Halmstad
”Bättre varia tion än Masters Course.”

PAR 3-HÅL

Halmstad
”Hårfint, men mer tongivande korthål på Halm­stad.”

BUNKERSÄTTNING

Delning
”Remi – men med lite modifikationer av bunkrarna skulle Halmstad vinna här.”

GREENOMRÅDEN

Halmstad
”Vackert forma­de och utmärkta att putta på.”

KONDITION

Halmstad
”Få banor kan visa upp samma skick från öppning till stäng­ning som Halm­stad Norra.”

AVSLUTNING

Barsebäck
”Klar seger för Barsebäck här, efter 16 får Halm­stad Norra lite pyspunka.”


Text: Svensk Golf • 2020-10-27
SpelaBarsebäck G&CCGolfsverigeHalmstad GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen