Sofia Tjäder in action. Bild: Privat

Golfsverige

Sofia gick från grönt kort till 0,9 – på fyra månader

Sofia Tjäder från Partille GK började med golf i somras. Man kan lugnt säga att hon lärde sig snabbt.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-06 Uppdaterad 2021-11-06

Nyligen skrev vi om normannen Carl Martin Repshus som på ett år sänkte sig från 54 till 1,9. Vi trodde nog att det var en nära nog oslagbar bedrift men där var vi fel ute.
17-åriga Mölnlycketjejen Sofia Tjäder gick grönt kort-kurs på Partille GK utanför Göteborg i mitten av juni i år. Fyra månader senare var hon nere i 0,9.
– Det är klart att jag inte trodde att jag skulle bli bra på golf bara så där, men jag har lagt mycket tid det också. Jag kände ju att jag blev bättre och bättre för varje gång. Det tog en runda så var jag nere på 26,9, säger hon till Svensk Golf.
Jo, Sofia var ute mycket på banan. Från juni till oktober blev det 45 rundor och hon sänkte sig i princip varenda varv.
– Så var det nog faktiskt. Det gick väldigt fort i början. Det var ju så klart svårare i början innan jag visste var jag skull placera bollen på banan men jag kände väl ändå att jag hittat någonting ganska snabbt. Jst n känner jag mig ganska säker på att chippa och putta och så gillar jag att slå med drivern. Det är kul, säger hon.

Bild: Privat

Sofia Tjäder spelar även innebandy i allsvenska Lindås. Något hon tror har hjälp henne. Och helt grön var hon inte inför den där gröna kortet-kursen. Sofia och storebror Otto hade slagit en del på rangen på Partille.
– I början så höll jag klubban fel, jag hade högerhanden högst upp. Jag skjuter från vänster i innebandy. Jag trodde först att jag var vänsterspelare i golf också men jag kände direkt att det inte funkade alls. Jag tror att innebandyn hjälpt mig när det gäller att fördela kraft och så, säger hon.

När man är 17 år och blir bra i en sport blir det lätt att man väljer att satsa. Så vad ska Sofia Tjäder göra med golfen framöver?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har ju pratat en del med Rickard Thörnqvist, min tränare på Partille, om att jag ska tävla nästa sommar. Jag vet inte exakt i vad för typ av tävlingar men tävling i någon form blir det. Jag får ta det lite som det kommer, men det blir nog lika mycket spel på banan nästa år som i år. Jag tycker det är roligt med både golf och innebandy så jag får väl fortsätta spela båda, säger hon.Text: Bo Steffensen • 2021-11-06
NyheterSpelaHandicapsänkningPartille GKSofia Tjäder
Scroll to Top