Svenske David Lingmerth vann The Memorial efter tre håls särspel mot engelsmannen Justin Rose Foto: Getty Images

Följa

Äntligen, Lingmerth!

Efter ett makalöst drama vann David Lingmerth sin första PGA-titel i Jack Nicklaus tävling, The Memorial.Smålänningen imponerade, var stensäker sista ronden och vann efter tre håls särspel över engelsmannen Justin Rose.

Text: Martin Strömberg • 2015-06-07 Uppdaterad 2015-06-07

The Memorial

Bild 1115405

Datum: 4-7 juni 2015

Bana: Muirfield Village, Dublin, Ohio

Titelförsvarare: Hideki Matsuyama, japan

Förstapris: 1 116 000 dollar

Ställning

FedEx-cup

Första ronden:

Magisk avslutning

Andra ronden:

“Siktar på 20 under”

Tredje ronden:

Lingmerth är redo 

Alexander Norén blev inte den enda svenska segraren denna fantastiska svenska söndag. Efter en berg- och dalbanelik sistarond där först italienaren Molinari, sedan engelsmannen Rose och till sist svensken David Lingmerth såg ut som segrare, blev det till slut särspel mellan de två sistnämnda. Efter att 27-åringen från Tranås två gånger räddat sig kvar i särspelet på det 18:e kunde han avgöra när Rose hamnade i trubbel vänster om fairway när särspelet bytte hål till tionde.

– Jag har inte fattat detta, jag vet inte vad jag ska säga, förklarade Lingmerth för tv direkt efter att han rullat i segerputten från en och en halv meter.

När segern var klar intervjuade touren Tranåskillen igen.

– Hjärtat började pumpa lite hårdare när jag ställde mig över segerputten men annars lyckades jag hålla mig ganska lugn, förklarade Lingmerth, som fortsatte.

– Det är en stor ära att få vinna Jack NIcklaus tävling. Han har gjort så otroligt mycket för golfen och är en stor ambassadör. Jag har varit i några playoff och man vinner en del och förlorar en del. Den här gången kände jag att det var min tur.

Men dramat inleddes redan under den sista ordinarie ronden. På sista och 72:a hålet behövde Rose ett par och han lyckades efter stor dramatik ta sig till särspelet mot Lingmerth som stod och väntade i klubbhuset. Lingmerth avslutade med 69 oerhöt stabila slag och såg verkligen stabil ut genom hela ronden.

Bild 1115403

Efter en drive i högra fairwaybunkern slog Rose en klockren socket rakt i huvudet på en åskådare varpå han räddade paret från tjockruffen fyrtio meter kort om hål. Mannen som fick bollen i huvudet klarade sig fint och fick en signerad handske av engelsmannen som tog sig tid att försäkra sig om att mannen var okej.

Lingmerths puttning var fantastisk och han satte 51 av 51 puttar under två meter och han satte en nödvändig fyrametersputt nerför vänster-höger på första särspelshålet sedan Rose sänkt från åtta meter för sitt par.

Segern var Lingmerths första på PGA-touren men han har sedan tidigare två andraplatser. Först i Humana Challenge 2013 där han föll i särspel mot amerikanen Brian Gay och sedan blev han delad tvåa i The Payers samma år. Nattens seger var den första av en svenskfödd sedan Henrik Stenson vann tourfinalen för två år sedan och han avancerar till plats 28:a på FedEx-listan.

Vilken svenskdubbel han fixade på nattkvisten och han fick ta emot segerpokalen av självaste Jack Nicklaus.

Lingmerth blev den andra svensken att vinna The Memorial efter Carl Pettersson som vann 2006.

CT: Stark fyra i Schweiz
EST: Forsbrand tvåa
ECCO: Blom vann i Danmark
LPGA: Glädje för "Tutta" – problem för Nordqvist
PGA: Tiger sköt 85

Text: Martin Strömberg • 2015-06-07
FöljaNyheter
Scroll to Top