Här grusas golfdrömmar. Foto: Getty Images

Golfvärlden

7 av världens mest kända bunkrar 

De här bunkrarna vill man både besöka och undvika, mest för att ha en bra golfhistoria att berätta.

Text: Svensk Golf • 2023-10-11 Uppdaterad 2023-10-11

Ordet bunker dyker först upp 1812 i Royal & Ancient rules of golf. Att sandbunkrar blev ett hinder i golf skedde förmodligen naturligt då de första golfbanorna anlades på sandområden som sammanlänkade hav och land – links. Väder och vind gjorde att sandsamlingar uppstod på sina ställen och efterhand började människan hjälpa naturen på traven genom att gräva gropar och flytta sanden dit eftersom det var klart svårare att slå från sand än gräs. Det sägs även att de tidigaste bunkrarna formades av får som grävde ner i svackor för att söka skydd från vinden.
Termen hinder, hazard, härstammar från Frankrike. 

Det finns en hel del hål som helt saknar bunkrar, exempelvis Augusta Nationals 14:e, men ytterst få golfbanor har valt att strunta i golfens mest klassiska hinder. 
Var och hur de placeras ut har ändrats en del genom åren. James Braid, femfaldig The Open-mästare och framstående golfbanearkitekt (designade bland annat Glenegles och Dalmahoy), ska inte ha ritat in några bunkrar när hålen skapades, utan placerade ut dem på områdena där det fanns flest uppslagna torvor efter att banan öppnats för spel.
Bunkrar har använts för vägledning genom dolda passager och svårdefinierade konturlösa gräslandskap, samt för att addera strategiska element i hålets design. 
I modern tid har bunkrar använts flitigt för att höja den visuella upplevelsen samt att styra bort spelet från vissa områden för bättre flyt i spelet och resultat på hålet. 

Vissa bunkrar är mer kända än andra, för sin svårighetsgrad, design och antal tv-timmar i rampljuset. Här är sju av de mest kända:

Hell, hål 14, par 5, Old Course, St Andrews

Ligger knappt hundra meter kort om green och frågar spelaren vid vilket slag i ordningen denne tänkt att slå över. Att hamna i Hell kan leda till ett nervöst halvslag i bästa fall, eller ett–två slag bakåt i spelet i värsta fall. 

Himalaya, hål 4, par 4, Royal St George’s

De bör inte hamna i den, trots det går nästan alla spelare ner och slår ett träningsslag under inspelsvarvet. Bara för sakens skull – och för att få känna på en av världens djupaste fairwaybunkrar. För amatörer är vinkeln från ett närmare tee något bättre men slicare kan lätt få ont i magen.

Church Pews, hål 3 och 4, Oakmont

De var från början åtta olika bunkrar men på 1920-talet gjordes de om till en och samma och resultatet blev något väldigt annorlunda. 2005 förlängdes skapelsen och de som ser sina bollar färdas mot bunkern ber till gudarna för att få slå sina slag från sand och inte kyrkbänkarna. 

The Coffin, hål 8, par 3, Royal Troon

Kanske världens bäst placerade bunker. De som spelat Postage Stamp vet att mycket kan hända på hålets 112 meter. Även vid bra slag verkar bollarna vilja dra sig mot kistan framför green. Ibland har man riktig otur. Fråga bara Bubba Watson, som samma år som Henrik Stenson vann The Open, gick mästerskapets första sju hål på fem under par, sen hamnade han i bunkern på åttan och fick skriva ner en sexa i scorekortet. Tappad ledning, sargat självförtroende och nästintill förstörd tävling för amerikanen. 

Cape, hål 4, par 4, Royal North Devon

På Englands äldsta linksbana finns denna tvådelade bunker som är drygt 70 meter bred med höga kanter som stöttas upp av trästycken. 
Det är ”bara” 180 meter över från bakersta tee, men alla vet att en mindre bra träff kommer leda till bunkerbesök.

”Vi tror vi har 1 000”, hål 18, par 4, Whistling Straits

Ingen kan riktigt svara på hur många de är eller exakt varför det anlades så många som 1 000 bunkrar när denna skapelse byggdes. Ungefär 100 av dem hamnade på hål 18, de flesta till vänster. Det finns så många bunkrar på denna bana att Dustin Johnson glömde bort reglerna för bunkerslag och vad som räknas som en bunker när han grundade klubban i något som senare fick definitionen ”bunker”. Johnson fick två pliktslag och därmed, mer eller mindre, gav han bort segern i PGA Championship 2010. Johnson själv var övertygad om att han slog från en så kallad waste area (där han skulle fått grunda klubban).
Inför Ryder Cup 2021 lades många av banans bunkrar igen för att underlätta för publiken, en drös byggdes om och hundratals täcktes av läktare och andra publikbekvämligheter.

Greenbunkrarnas greenbunker, hål 6, par 3, Riviera

Hatad av många, främst av estetiska skäl. Onödigt inslag på en redan fasansfullt svår green är en populär inställning.
Men kanske är arkitekten George C. Thomas bunker den mest geniala i världen och just vad som ger greenen dess svårighetsgrad. Nu ritade han i och för sig banan för över 100 år sedan då greenhastigheterna inte var samma som idag. Men greenens snabbhet ihop med lömska, svårlästa och hala unduleringar retar galla på spelarna (hålet med flest fyrputtar på PGA Tour). Om spelarna inte hade behövt undvika bunkern på utslaget, hade de förmodligen inte utsatts för greenens mest svårlästa linjer. Och även om vi har förståelse för att spelarna inte vill ta fram lobwedgen på green för att det inte går att putta runt bunkern, så är det alltid bra tv-underhållning när så sker.


Text: Svensk Golf • 2023-10-11
Banor och resorBanor och resorGolfvärlden
Rulla till toppen