Hål 13, ett dramatiskt par 3 på Oitavos Dunes.

Golfresor

Nedslag: 72 timmar i Cascais

Vi har spenderat tre dagar plus i moms i det välkomnande golfbältet vid Lissabons kust.

Text: Eric Franzén • 2023-07-26 Uppdaterad 2023-08-19

Onsdag, kl 18:10
– Du vill verkligen inte vara här om två veckor.
– Nähä. Varför det?
– Påven kommer hit då. Det kommer att bli totalt kaos. Alltså TOTALT KAOS, förklarar chauffören oroligt.

Utan besökande påvar är rusningstrafiken utanför Lissabon inte värre än att vi snart kryssat upp på motorvägen A5. Navigatorn på bilens biffiga skärm är inställd på Cascais och skvallrar om att den välmående kuststaden nås om 25 minuter.  

Onsdag, kl 18:35
Innan Cascais totalförvandlas till en lågmäld kustmetropol passeras den typ av område där glimtar av mer eller mindre grandiosa villor sticker fram bakom täta häckar. Den som besitter någon form av diplomatisk immunitet och tar sikte på att flytta till Lissabon hamnar utan vidare förhandlingsutrymme i denna del av Cascais.  

Onsdag, kl 19:30
Av ren självbevarelsedrift bör man kanske tänka efter noga innan man beställer en sallad vid namn Golfista i något som heter Robert Trent Jones Bar på ett golfhotell i sydliga Europa. Men det som bärs in på tallriken kan liknas vid en portugisisk remix av Cobbsallad och är gjord med betydligt mer smakkänsla och än vad man möjligen kan förvänta sig från något som heter Robert Trent Jones Bar.

Onyria Quinta da Marinha Hotel är vårt basläger för kommande dagar och ligger nu redan klart på plus. Rummet då? Där väntar inte minst en stadig regnskogsdusch som jag kan gråta ut under när eventuella, okej då… högst troliga, stråk av dubbelbogeys och värre ska bearbetas mentalt.

Torsdag, kl 07:50
Vissa saker bör du inte grubbla för mycket på. Exempelvis hur stort universum egentligen är. Eller varför i hela friden som Cristiano Ronaldo är i full färd med att bygga en 60-miljoners villa som ligger helt kloss med Oitavos Dunes parkering och klubbhus. 60 miljoner euro, alltså. Avskildheten är i stort sett noll, och från den väldigt närliggande övningsgreenen är det högst möjligt att blada in en toppad chip i den megastjärnans blivande pool. Nåja.

Torsdag, kl 10:15
Det finns jobbiga slag på Oitavos Dunes. Och så finns det den tokblinda wedgen mot en pyttegreen som väntar om du lagt dig för mycket vänster på elvan, en rätt kul och småjävlig kort par 4 där högersidan både bjuder på vyer mot Atlantens kust och ett område med vildsint strand-djungel som du absolut inte vill bråka med. 

Torsdag, kl 11:20
En sista blick kastas mot Ronaldos skrytbygge, där de nuvarande betongstrukturerna mest av allt andas sjukhusbyggnad. Men det där blir nog bra med tiden. Kanske inte lika bra som Oitavos Dunes där Sverigebekante Arthur Hills (arkitekten Sand GC, Hills GC etc) skapelse mjukstartar med några hål bland krokiga tallstammar, innan det hela brakar loss på allvar ute på de vidöppna hederna – där modernt präglade linkspatischer mejslats fram mellan dynpartier och raviner. 

Torsdag, kl 20:30
Nämen, är det inte en bräserad havsaborre med korianderris som lassas upp framför oss?
I Cascais väntar en bättre fiskrestaurang runt varje hörn, som Lota da Esquina, vilken drivs av kockproilen Vitor Sobral. Han har visserligen inte den blivande nationalrätten, Golfista-salladen, på menyn. Ett mindre snedsteg som omgående suddas ut när desserten med citronsorbet och kokospaj smygs in på bordet.
Cascais… jag tror att vi kan bli riktigt bra kompisar!

Fredag, kl 08:25
Det här känner vi igen, och nickar gillande åt. För på Penha Longa Resort väntar den typ av ganska vresiga park- och skogsdesign som Robert Trent Jones den yngre gjort i sin fars ådra. Den gamla skolans krängiga dogleg-hål finns där. Och inte minst många lurigt upphöjda greener som ber allt utom dina bättre träffade järnslag att fara dit pepparn växer. Jag lovar. Det är betydligt roligare än vad det låter. Inte minst när hålen lotsar oss fram i ett intagande vackert landskap. Bredvid banans mindre öppna delar är den omgivande skogen stundtals så galet tät att du obekymrat kan långtidsparkera bort en rymdfärja eller två bredvid fairway. 

Fredag, kl 13:40
Ni träder in till våningen ovanför den lilla golfshopen och receptionen helt på egen risk. För här huserar Lab by Sergi Arola. Det går inte att utnämna det här till en av Europas bästa golfrestauranger med gott samvete, eftersom det egentligen är ett av de åtta ställen för mat och dryck som återfinns under Ritz Carltons myndiga paraply på Penha Longa. Vi pratar i alla fall Michelin-stjärna och en mööööööör entrecote som får mig att levitera från stolen. Jag repeterar. En möööööööööör entrecote som får mig att vilja hjula in i köket och klappa Sergi Arola på huvudet, om han nu vore där.

Fredag, kl 16:30
Det är oklart varför jag lät mig övertalas till att trä på en flytväst, och försiktigt sätta mig på rätt sida av ett seglande skepp som åker rakt ut i Atlanten och tillbaka under loppet av en timme.
Jag såg i alla fall havet. Det var stort och blött.

Fredag, kl 19:20
Det bästa med att åka segelbåt rakt ut i Atlanten är att det sedan inte är alltför många steg runt marinan till Marisco Na Praca.
Hörde jag sangria, musslor, ostar och gigantiska fat med portugisiskt rustikt tillredd torsk insprängd mellan drivor av potatis och lök?
Jajemen!
www.ringambulans.se!

Lördag kl 08:25
Alingsås, Bråviken, Gräppås… Starterstugan vid Quinta da Marinhas första tee är av någon outgrundlig anledning täckt med medlemsbrickor från olika klubbar i företrädesvis Sverige, Danmark och Tyskland. 
Framför mig ligger en resortpastej signerad Robert Trent Jones den äldre. Belägen på ett rätt platt markområde och blir därmed också lite mer lättuggad för medelgolfarens järnspel än Penha Longa. 

Lördag, kl 10:40
Sommarens temperaturer och klimat har inte behandlat fairwaytorna med kärlek, kan vi säga, vilket vägs upp av att greenerna har en hyfsat fin rull. Quinta da Marinha genomför också en lovvärd renovering av bunkrarna som kommer att skrämma fram ett antal procent till av Robert Trent Jones ursprungliga design.. Annars bjuds vi på lite glimtar av Atlantkusten ihop varvat med några rätt klaustrofobiska utslag.

På elvan finns det dock inte mycket att skylla på när jag stryphookar en boll rakt ut på den närliggande rangen. Eller vänta. De där ohängda brittiska ungarna bråkade faktiskt med varandra rätt högljutt på hotellbalkongen ovanför. Det är rätt tufft på touren ibland.

Lördag, kl 14:20
Och så står vi där igen för en favorit i repris. På Oitavos Dunes nionde hål, med vinden piskandes i ansiktet. Laserkikaren kastar fram ett hånfullt “140 meter” och en fyra greppas för att skicka en riktigt låg historia med adress mot flaggen. Den når knappt fram till greenen.

Ytterligare två timmar av lika delar stenhård kamp och otyglad golfglädje återstår på en bana som inte tar några fångar just denna dag.  

Lördag, kl 21:30
Van Morrison har spelat i en timme och knappt muttrat fram ett enda ord till publiken. Någon vill marknadsföra den årligt återkommande festivalen CoolJazz Cascais för oss, där den erkänt misantropiske irländaren utgör kvällens huvudakt. Det hela äger rum i Hippodromo Cascais, där den stora scenen placerats i hörnan av hästarenan och resten av festivalområdet spridits ut i en otroligt mysig stadspark. Kvällen är skönt ljummen, Van Morrisson har en rätt fantastisk röst för att vara 77 år fyllda och fortsätter nästan rakt igen att hårdnackat nobba mellansnack medan låtlistan mals fram i jämntjockt filmjölkstempo.  

Söndag, kl 09:50
– Här till höger ser du Beneficas stadion, och snart till vänster ser du den toalettskål till arena som ett annat lag spelar i, förklarar mannen bakom ratten högljutt.
Nej, chauffören som tar oss till flygplatsen inte är Sporting Lissabons allra största fan. I ryggsäcken finns den ask med portugisiska kakor som alla gäster får som avskedsproviant. Jag hade i ärlighetens namn föredragit en plasthink med Golfistasallad.  

TAP (flytap.com) flyger direkt till Lissabon både från Kastrup och Stockholm. Samtliga av Cascais-regionens sju banor kan bokas via tjänsten Cascais Digital Golf Passport ( bookings.visitcascais.com) som också erbjuder förmånliga paket för spel under flera dagar.


Text: Eric Franzén • 2023-07-26
Banor och resorCascaisGolfresorOitavos DunesPenha LongaPortugalQuinta da Marinha
Rulla till toppen