5de45c7d8f308

Nordens 100 bästa banor har rankats

Det finns ungefär 1 100 golfbanor i hela Norden. Nu har de 100 främsta rankats.

Text: CM Hellsten • 2016-11-01 Uppdaterad 2016-11-01

SÅ GJORDES RANKINGEN

Redaktionen satte ihop en kunnig panel bestående av banarkitekter från alla fem nordiska länder, proffsspelare som tävlat över hela Norden, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra utvalda banexperter som verkar inom golfen. Alla ombads att, utifrån väl definierade kriterier, betygsätta de banor som de har spelat under de senaste tre åren.

Utöver detta har ett antal panelister fått i uppdrag att under året besöka åtskilliga banor i flera av de nordiska länderna, så att vi har kunnat ta del av färsk och djup kunskap från såväl Danmark, Finland, Island, Norge som Sverige. Totalt har mer än 100 panelister medverkat.

Målet med den här listan var att ranka Nordens bästa banor. Alltså har ingen hänsyn tagits till klubbhus, omklädningsrum, tradition, träningsområden eller restauranger. Vi har fokuserat på kvaliteten på själva spelupplevelsen och har definierat att den utgörs av:

▶ 60 procent bandesign/arkitektoniska värden.

▶ 20 procent kondition på spelytorna.

▶ 20 procent estetik och omgivningar.

Det räcker alltså inte att en bana ligger vackert eller ständigt är i toppskick, men det kan självklart bidra till att höja totalbetyget. Betygsättningen har skett på en skala 1–10 där sex definierade betygssteg utgjort riktlinjer för juryns bedömning.

▶Betygsskalan:

1 = Under medelmåttig.

2

3 = Medelmåttig – spelvärd, men med vissa uppenbara brister i antingen design, kondition eller estetik.

4

5 = Bra – har några svagheter men som helhet en bana som du vill spela igen.

6

7 = Mycket bra – särskilt tilltalande bana som sticker ut från mängden.

8

9 = Exceptionellt bra – knappt en enda svaghet i en väldigt stark layout.

10 = Högsta internationella klass.

2014 rankade Svensk Golf de 100 bästa av Sveriges 8 500 golfhål.

Och sedan 2003 har svenska Golf Digest varje år rankat Sveriges 50 bästa banor.

I den senaste sammanställningen från 2015 var The Stadium Course på Bro Hof Slott Golf Club nummer ett.

Men hur står sig egentligen den svenska European Tour-anläggningen i en internationell jämförelse när de bästa banorna i Danmark, Finland, Island och Norge också betygsätts?

Det ville Golf Digest-redaktionen ta reda på.

I det senaste numret, som just nu finns i en butik nära dig, får vi svaret.

– Att vi tog oss an ett komplext uppdrag när vi bestämde oss för att ranka Nordens 100 bästa golfbanor visste vi förstås. Samtidigt är det vad som gör listan och jobbet med att värdera och väga banor mot varandra så spännande, säger Golf Digests chefredaktör Oskar Åsgård.

Nordens 100 bästa banor har rankats
Foto: Jacob Sjöman
Spektakulära isländska banan Keilir finns också med på 100-listan.

Hur har juryn sett ut?

– Vi satte ihop en stor och kunnig panel som bestått av banarkitekter från alla fem nordiska länder, proffsspelare som tävlat över hela Norden, golfjournalister, specialister i golfresebranschen och andra särskilt utvalda banexperter som jobbar i golfbranschen. Ett antal panelister har dessutom fått i uppdrag att besöka flera banor i ett antal av de nordiska länderna så att vi har kunnat få en färsk bild av banorna i alla fem länder. Kvaliteten på vår panel gör att jag vågar säga att det aldrig tidigare publicerats en lika grundlig ranking av banor i de nordiska länderna, säger Åsgård.

Några överraskningar?

– Absolut. Jag tror att alla som inte spelat särskilt mycket i våra nordiska grannländer kommer bli lite förvånande över hur många starka banor som finns i vår närhet. Med tanke på hur många utmärkta banor som finns i Sverige är det lätt att bli hemmablind emellanåt.

Hur många svenska banor kvalade in på listan?

– 55 stycken. Det låter ju som nån slags nationell nepotism att mer än hälften av banorna är svenska, men när du väger in hur många fler banor vi har i Sverige är det inte längre lika konstigt. Det finns drygt 460 svenska banor och näst flest har Danmark, med ungefär 190 banor, mindre än hälften alltså. 

 

Visste du förresten att Island är världens golfbanetätaste land?

Kolla in den här artikeln.

Golf Digest nummer 7 finns till försäljning till mitten av januari.

Sveriges 100 bästa golfhål


Här är Sveriges 50 bästa banor


Text: CM Hellsten • 2016-11-01
Banor och resorBanorBanor & resorDanmarkFinlandIslandNorgeSvenska golfbanor
Rulla till toppen