5de46d7503a43

Sagolandet bjuder på vacker golf

Vimmerby är orten som lever och andas Astrid Lindgren. Här är ett besök på den lokala golfklubben.

Text: Redaktionen • 2016-06-30 Uppdaterad 2016-06-30

Vimmerby är orten som lever och andas Astrid Lindgren. I all information känns det som att författaren och hennes älskade sagogestalter har haft ett finger med i det mesta som sker i trakten. Tja, med den lokala golfklubben som undantag då.

För när Tobo GK grundades i mitten av 70-talet gick uppdraget att rita banan till Douglas Brasier. Engelsmannen skapade en klurig och varierad bana, även om terrängen har medfört vissa begränsningar.

Det närmaste vi kommer Astrid Lindgren här är nog naturen, som stundtals kan föra tankarna till en vacker saga.

 

Karaktär: Skogsbana.

 

Spela när: Inte en av Smålands mest vårpigga banor, så vänta gärna till högsommaren.

 

Passar för: Den placeringssäkre spelaren är ett upp redan innan dagens första utslag slås.

 

Räcker en trepack: Högst tveksamt. Skogen på sista nio kostar.

 

Höjdarhålet: Det 15:e är en godbit i form av ett tufft par 4, som kräver ordentlig uppmärksamhet vid både utslaget och inspelet över den trolska lilla dammen vid greenen. Den lite sämre spelaren gör klokt i att spela hålet som ett par 5.

Tveksamt hål: Det 13:e är ett kort och rätt svårbegripligt par 4, där det bara är 200 meter fågelvägen från gul tee till greenkant – men eftersom det är en skog i vägen väljer de flesta att lägga upp. Problemet är bara att det är ett nästan lika svårt slag, då du hamnar mask i stort sett överallt. Hade mått bra av att bli av med några träd.

Så prövas konditionen: Banan saknar rejäla stigningar, men är ganska kuperad mest hela tiden – så visst känns ett varv här i benen.

 

Treputtsfaktor: Låg. Greenerna är medelstora, men inte överdrivet undulerade.

 

Rangen då: Fullt godkänd, men ligger tyvärr lite för långt från klubbhuset för att många ska göra sig mödan.

 

Första nio vs andra nio: Ingen given segrare här. Men vi tycker att golfhålen generellt sett är något bättre under sista nio, som bär tydligare barrskogskaraktär.

Sagolandet bjuder på vacker golf

Herrgårdsmys: Bara ett par hundra meter från klubbhuset ligger Fredensborgs Herrgård, där många golfgäng tar in. Boendet är bekvämt och den lummiga parken utanför mysig att hänga i. Men allra bäst trivs vi nere vid sjöbastun, dit vi tar med något drickbart efter ronden och analyserar dagens äventyr på banan – samtidigt som den mjuka
aftonsolen fortfarande värmer gott.

 

Fråga: Hål 5 (gamla 14) är förföriskt vackert, precis intill sjön Gissen och det är härligt att det mäter mindre än 100 meter. Men här finns potential att skapa något riktigt unikt. Skulle det inte vara häftigt med ett magiskt signaturhål där ett roligare greenområde skapades och att dessutom trädet precis framför greenen borde få vika hädan?

 

Plus: Skiftningarna mellan skogs- och parkmiljön är tilltalande.

Minus: En del träd i spellinjen på flera hål skapar orättvisor och problem på ett onödigt sätt.

 

Här är Golfskolan-lektionen som botar din slice på en minut: 

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Redaktionen • 2016-06-30
Banor och resorBanorSvenska golfbanorTobo GK
Rulla till toppen