5de46eb503b5b

Banor och resor

Från Björn Borg till Bill Clinton

Äventyret började med storslagna planer om en exklusiv Sports Club, med Björn Borgs namn. Nu finns här tre 18-hålare. Bill Clinton har spelat en av slingorna.

Text: Olof Åsgård • 2016-06-23

Efter Björn Borgs Sports Club kom verkligheten i kapp Lindö Park norr om Stockholm och med tiden förvandlades den till en vanlig golfklubb och lyckades finna sin form som detta. Men nu har återigen förändringens vindar blåst in över Vallentuna – och Lindö ingår numera som en av banorna i Unipeg. Den är också en av de mer välbokade och lockar med en variationsrik design.
 

Karaktär: Ängsbana.

Spela när: Brukar inte vara speciellt vårpigg. Sensommar och höst är perfekt.

Passar för: De många vattenhindren på första nio kan göra den knepig för höghandicapparen.

Första nio vs andra nio: De första nio är helt platta, men strategiskt intressanta med ärliga greener. Men efter halvtidskorven visar layouten ett betydligt trixigare ansikte med golfhål som egentligen är sämre, men kanske roligare att spela.

Treputtsfaktor: Låg på första nio. Skyhög på andra. Redan efter greenerna 10 och 11 är risken stor att du har registrerat två treputtar. Lyckligt-vis har 14:e och 15:e greenerna nyss byggts om. Annars hade du kunnat räkna in två till.

Bästa hålet: Åttan är ett par 4-hål med ett spännande utslag, där den som vågar hålla vänster och flirta med vattenhindret belönas med ett betydligt kortare inspel.

Sämsta hålet: Det 13:e är inte helt lyckat. Utslaget slås blint över en skogsdunge och bakom den lurar out of bounds på båda sidor om fairway.

Roligt slag: Ja, elvan är ett högst mediokert golfhål med en märklig green. Men det har sin charm att slå en halv wedge som kan spinna 15 meter – det får erkännas.

Korv eller kanelbulle: Inget av dem. Lindös ägg- och falukorvsmackor är smått legendariska.

Skicket då: Har växlat en hel del de senaste säsongerna. Första nio ligger lågt och blir lätt blöta och leriga vid mycket nederbörd. Vid vårt besök upplevdes ruffarna som lite för tjocka.

Så prövas konditionen: Den högsta punkten på första nio är när du tar de tre stegen upp till fjärde tee. Men på sista nio blir det mer åka av i terrängen.

Sugen på 18 till: Lindö har tre 18-hålare och ska du spela en till av dem rekommenderar vi Dalslingan, framför den svajigare Ängsbanan. 

Clinton på Parken: Året var 2002 och USA:s före detta president Bill Clinton var på föreläsningsturné. Stockholm var ett av stoppen och då passade Clinton på att spela golf – på Lindö Park. Han deltog i en kändisturnering och fick spela tillsammans med F1-stjärnan Mika Häkkinen samt Jacob Wallenberg, inför 5 000–6 000 åskådare.

Plus: Topografin är trist, men första nio innehåller flera starka golfhål.

Minus: Konditionen varierar mycket under säsongen.

 

Golfskolan ser till att du blir en bättre golfare – här är tre närspelsslag som sänker din score direkt:

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Text: Olof Åsgård • 2016-06-23
Banor och resorBanorSvenska golfbanorUnipeg - Lindö Park
Scroll to Top