5de46f9ef1229

18 svenska golfögonblick du inte får missa!

Från Björkliden i norr till Falsterbo i söder. Här är listan över 18 svenska golfögonblick du inte får missa.

Text: • 2016-06-21 Uppdaterad 2016-06-21

1) Slå en wedge på Björklidens sjua

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Jacob Sjöman

 

Ur bergstunneln till höger kommer Malmtåget på väg mot Narvik. Vänder du blicken åt andra hållet ser du höga fjälltoppar, där snön fortfarande ligger kvar. Och framför dig breder ett glittrande blankt Torneträsk ut sig. Då kommer du plötsligt på dig själv. Du har ju faktiskt en wedge i din hand och på mattan vid dina fötter ligger en boll uppeggad. Att spela golf i Björkliden är alltid en kamp om din koncentration, mellan storslagen natur och underhållande golfbana. Och aldrig blir det tydligare än här, på det sjunde hålet. Det mäter lite mer än 100 meter och om det inte vore för den låga, täta växtligheten borde det räcka med en liten puff med puttern för att de 70 höjdmeterna skulle göra jobbet. Men nu krävs det en ordentligt slagen wedge, för att kunna träffa den frimärksstora greenen där nere. Om du missar gör det inte så mycket, för här är resultatet alltid sekundärt.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Harri Mikkola
18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Haparanda GK

 2) Slå ut på entimmeshålet i Haparanda

Hålet är bara 115/100 meter långt, men sällan har det tagit så lång tid för en järnnia att landa. En timme och fem sekunder, närmare bestämt. Men om du har bra med spinn i bollen så är det inte omöjligt att den sedan färdas en timme bakåt i tiden igen. Förvirrande? 

Inte alls. Välkommen till världens troligtvis enda golfbana där din boll flyger mellan olika tidszoner. Banan i Haparanda och Torneå är byggd precis på gränsen mellan Sverige och Finland. och den passeras vid flera tillfällen. Allra mest påtagligt blir det alltså på det sjätte hålet, där den genomskär greenen.

–Det finns många exempel på människor som har gjort hole in one över en timme efter att de har slagit bollen. Såvitt jag vet är det här något helt unikt i
världen, säger Esa Palsi, ordförande i Haparanda GK.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Nisse Schmidt

3) Drick ur fjällbäcken på Idres sexa

Den kuperade terrängen introducerar sig direkt och de smala barrskogskorridorerna likaså. Så när du når det sjätte hålet på Idrefjällens Golfklubb är du antingen redan rejält märkt och tilltufsad, eller knockad av den vackra naturen.

Men oavsett om det är tröst, uppmuntran eller belöning du behöver så får du det på sexan. För fairway

genomkorsas nämligen av en livlig fjällbäck, dit du kan gå ned och dricka direkt från det porlande vattnet ur en kåsa som har placerats ut intill och också fylla på förråden inför stundande utmaningar.

– Det är alltid en tacksam överraskning för nya gäster, säger klubbens pro Fredrik Litzén.

Det pittoreska inslaget understryker bara den unika möjligheten att få spela golf i näst intill orörd vildmark, där älg och björn är frekventa besökare.

4) Träffa greenen  på Bro Hofs 17:e

Du tittar missmodigt på bollen framför, i väntan på din tur. Den blanka vattenspegeln bryts återigen, när ännu en 50-kronorsboll förpassas till dammens botten. Personal på Bro Hof uppskattar det till att 70 procent slår i vattnet här – så det är lätt att f

örstå att det årligen plockas upp tusentals premiumbollar ur dammen. Bro Hofs 17:e är banans absoluta signaturhål där designen givetvis är inspirerad av TPC Sawgrass par 3-hål med samma nummer, och för många blir resten av ronden betydelselös beroende på vad du uträttar här. Nervös? Det borde du vara, för det är tourspelarna i Nordea Masters också. Men glädjen blir desto större de gånger bollen landar på fast mark efter flygturen.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Lennart Hyse

5) Gå ett varv på Sveriges mest unika korthålsbana

Begreppet korthålsbana inrymmer egentligen inte alla nyanser av Frösåker Links. Men där vi andra såg ett insomnat träningsområde bredvid rangen formade Pierre Fulke och Adam Mednick nio starkt brittiskt influerade golfhål som mäter mellan 42 och 129 meter. Man kan kalla det en par 3-bana. Eller bara gå ut med en handfull klubbor i näven och översköljas av golfglädjen som förmedlas. För här utjämnas och nollställs alla fysiska förutsättningar samtidigt som möjligheterna totalt överskuggar riskerna. Kärnan i spelupplevelsen är tveklöst banans kluriga greenområden, där det inte existerar något som helst förutbestämt facit. Valet mellan putter, höga wedgar eller rullande järnsjuor ligger med andra ord helt hos dig.

6) Spela femdagarsgolf i Värmland

Idén var lika enkel som genialisk. Sportjournalisten Leif Jurefalk hade länge sneglat på orienteringens femdagarskoncept och funderat på om det inte borde gå att göra något liknande inom golfen.

Det gjorde det. I år spelas femdagarsgolfen för 21:a gången och numera tar de 750 platserna slut på en kafferast och väntelistan för att få spela är lång. För den som kommer med väntar ett spännande äventyr genom Värmland, på fem banor av olika karaktär.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Visby GK

7) After Golf på Visby GK

Den mjuka eftermiddagssolen värmer fortfarande gott och vi har sökt skydd för den ihärdiga vinden. Framför våra ögon visar Östersjöns lätt krusade skepnad upp sig från sin allra ljuvaste sida och den långa horisonten bryts endast av Västergarns Utholme, samt de två Karlsöarna.

Vi har gott i glasen och mycket att tala om.

Det brukar liksom vara så, efter en rond på den klassiska banan som fått en helt ny skepnad efter Pierre Fulke och Adam Mednicks omfattande redesign för snart tio år sedan, och bland annat kommer vi in på hur modigt det var att göra om ett av Sveriges mest uppskattade öppningshål till att i stället bli det avslutande.

Men annars njuter vi mest bara.

Av lugnet, vyerna och känslan av att vara på en av de där fantastiska platserna som vi har fått förmånen att uppleva tack vare golfen. 

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Thomas Gillberg

8) Checka in i ”Gullmarn” på Torreby Slott

Det är få golfklubbar förunnat att ha ett slott som klubbhus. Det är ännu färre som också kan erbjuda boende i samma miljö. Men på Bohusläns äldsta golfklubb är det faktiskt en realitet. Sedan 1983 äger Torreby GK det slott som ursprungligen byggdes av Nils Georg Sörensen som sommarstuga 1887 och numera finns sex inredda lägenheter för uthyrning. Om du väljer Gullmarn (som har fått namnet från fjorden intill banan), så får du vacker utsikt över det första och 18:e hålet. Själva banan är en klassisk och engelsk-

inspirerad resa i parkmiljö, men terrängen är stundtals lekfullt kuperad.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Kungälv-Kode GK

9) Slå dig trött på landets längsta hål

Den inbitnagolfaren ser ofta par 6-hålet som ett billigt trick för att skapa uppmärksamhet och de många meterna upplevs i många fall som en utdragen gäspning. Därför är det lite roligt att Sveriges längsta hål också upplevs som ett av Sveriges 100 bästa (i vår ranking från 2014). Kungälv-Kodes fjärde mäter 651 meter från backtee och ska du hit och spela kan du lika gärna göra det ordentligt och pegga upp från klossarna längst bak. Hålet är spelstrategiskt intressant på samtliga slag och det gäller att manövrera sig fram mellan bunkrar och vattenhinder.

– Jag satte mig ned och började rita hålet och bestämde mig för att tredjeslaget skulle spelas emot en ö, har arkitekten Lars Andreasson sagt till Svensk Golf. 

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Göteborgs G K

10) Spela Sveriges äldsta golfhål

Det är inte särskilt långt och utgör en skön andhämtning efter den tuffa inledningen. Men det andra hålet på Göteborgs G K har en avsevärt mycket större betydelse än så. Det här är nämligen landets äldsta golfhål. Pionjären Viktor Setterberg lade ut det på strandängarna vid Hovås redan 1904 och trots att banan har genomgått många förändringar sedan dess är hålet fortfarande i stort sett intakt. Vid sidan av greenen vakar det gamla klubbhuset, som numera är privatbostad.

11) Pegga upp på den svåraste niohålsbanan

I tallskogen vid Umeälvens strand upphör alla undanflykter att existera. För även om det trolska landskapet gärna suger sig in i ditt medvetande är handsken redan kastad, och utmaningen definierad. Lycksele GK är nämligen Sveriges svåraste niohålsbana. Och utan någon som helst ansats till att vräka på med testosterondrypande längd. Nej, det här är snarare teknisk golf i sin renaste form. Minsta avsteg från arkitektens Rolf Collijns väg ger både en svidande smäll på fingrarna och ett mer eller mindre omöjligt läge in mot greenen. Banrekordet på ett över par har för övrigt stått sig i över ett decennium. Frågor på detta? 

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Martin Siljegård

12) Besök Sveriges läckraste träningsanläggning

Tillhör du dem som tycker det är trist att träna golf? Visst kan det vara så. I alla fall på många oinspirerande ranger och träningsområden, där du får banka slitna bollar från hårda plastmattor.

Men några kilometer utanför Halmstad finns en anläggning där varje pass blir en fröjd. Halmstad Golfarena är en unik anläggning som egentligen saknar motsvarighet i Europa och där du kan vässa alla delar av spelet på vasst underlag. Kanske har vi allra roligast på Himalayas, den härligt lekfulla puttningsbanan som är en hommage till spelglädjen och vädjar till din kreativitet.

Om du nu känner att det låter en smula långsökt att du skulle ta dig till Halland för att enbart träna så hittar du ju exempelvis klassiska Tylösand och Halmstad Norra några kilometer nedåt vägen.

13) Spela maratongolf i Falkenberg

1980 slog sig ett gäng på Falkenbergs GK ned för att diskutera en tanke. Vore det inte trevligt att spela en massa golf, någon dag?

72 hål, närmare bestämt.

Falkenbergsmaran var född.

Sedan dess har den pågått i obruten följd och deltagarna har trotsat både regn, blåst och kyla. Dan Bengtsson var med i de 35 första upplagorna och var anmäld i den 36:e i fjol, men tvingades avstå. Börjar han, eller du, en ny svit 1 juli då årets tävling spelas?

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Helsingborgs GK

14) Öppna en kaffetermos i Vikens klubbhus

Det finns en värld bortom bländvita bunkrar och tidbokningssystem i mobiltelefonerna. Ibland är det precis vad vi vill uppleva. Det finns få platser som är bättre att göra det på än på Helsingborgs GK, eller vad som i folkmun kallas för Viken. På den lilla niohålaren vid Öresund ser det ut som det alltid har gjort. Du lägger greenfeen i ett kuvert, stoppar en boll i rännan och går sedan ut på ett härligt vimsigt golfäventyr på den packade sandjorden. Efteråt slår du dig ned i det K-märkta klubbhuset och öppnar din medhavda kaffetermos. Någon servering finns givetvis inte.   

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Golfmuseet

15) Sök rötterna på golf-museet på Landskrona

Lotta Neumanns järntrea, G A Bielkes vandringspris och en solskärm från Annika Sörenstam. Det – och mycket annat – kan du få se om du tar dig till Landskrona GK, som också inrymmer Svenska Golfmuseet. Vi är tacksamma för att så mycket av vår historia finns bevarad och bara det är skäl till ett besök.

16) Slå Haeggmanslaget på Barsebäcks 18:e

Joakim Haeggmans största ögonblick inom golfen är då han fick spela Ryder Cup 1993 som förste svensk. Men det enskilda slag som har kommit att definiera hans karriär är ett annat.

Haeggman hade perfekt slagläge under lördagen på Scandinavian Masters 1997 och såg ut att koppla greppet om tävlingen. Men ett hinder återstod. Utslaget på Barsebäcks 18:e hål hamnade nämligen bland träden till höger och bollen låg precis vid en tall. Chanserna att nå green var närmast obefintliga. Haeggman tog järnsexan och träffade både boll och tall perfekt. Klubban böjde sig, men bollen sköt i väg mellan träden och stannade osannolikt nog bakom green. Därifrån sänkte svensken en lobbwedge för birdie och 65 slag på ronden. När han nådde det 18:e hålet på söndagen var ledningen tre slag, men återigen hamnade Haeggman i samma träddunge från tee. Men ännu en gång svarade han för ett mirakelslag, när han skruvade upp en järnsjua – och gjorde birdie igen.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Ljunghusens GK

17) Beställ en ”Stig” på Ljunghusens balkong

Golfsverige är bortskämt med många härliga restauranger. Men det är på Ljunghusens balkong vi trivs allra bäst. Utsikten över havet och golfbanan är värd ett eget kapitel, men vi älskar också atmosfären och den goda maten. Bland godsakerna på menyn väljer den som spelar safe en klassisk Toast Skagen. Vill man däremot utmana ödet slår man till med en ”Stig”, som syftar på klubbens legendariske klubbchef med efternamnet Persson.

– Då får man något som kökschefen tar fram ur gömmorna på förfrågan. Men det finns inte på menyn, säger Persson, som numera är en aktiv pensionär.

18 svenska golfögonblick du inte får missa!
Foto: Staffan Andersson

18) Andas in havsluften på Falsterbos 17:e

Vackra vyer finns över hela banan och du njuter ofta av havets tydliga prägel på ronden. Men aldrig blir närheten till elementen tydligare än här, på Falsterbos 17:e tee. För precis intill foten av den märkliga sandformationen Måkläppen, uppslukas du av hav på båda sidor och en vidöppen terräng som ger den vresiga vinden fritt spelrum. Banan är en av de mest klassiska vi har i Sverige och en rond på linksbanan i hörnet av sydvästra Sverige är något alla golfare bör unna sig. Precis till vänster om tee ligger det 16:e hålet, med sitt härligt lekfulla greenområde, och när du vänder blicken i spelriktningen väntar ännu ett strategiskt intressant par 4-hål.  

 

 

Vilket är ditt smultronställe i Golfsverige?

Berätta för oss genom att skriva i kommentarsfältet: 

Här är Sveriges 50 bästa banor


Sveriges 100 bästa golfhål


Därför är Halmstad Sveriges bästa golfstad


Text: • 2016-06-21
Banor och resorBanorBarsebäck G&CCBjörklidenBro HofFalkenbergs GKFalsterbo GKFrösåker G&CCGolfmuséetGöteborgs G KHalmstad GolfarenaHaparanda GKHelsingborgs GKIdrefjällens GKKungälv-Kode GKLjunghusens GKLycksele GKSvenska golfbanorTorreby GKVärmlandVisby GK
Rulla till toppen