Bortom träden på hål 1 skymtar den vackra sjön Möckeln. Foto: CM Hellsten

Banor och resor

Kanonfin golfidyll

På Karlskoga kan du vila ögonen på en vacker sjö i en lummig miljö där banan vindlar sig fram genom park och skog. Korthålsbanan över 9 hål är öppen för pay-and-play så testa gärna ett varv, för 18-hålsbanans par treor biter ifrån.

CM Hellsten • 2014-11-20

Bana: Karlskoga GK.
Antal hål: 18+9 korthål.
Spelklar: 1976.
Greenfee: 350/175 kr.
Arkitekt: Per Glimåker, Nils Sköld, Jan Sederholm.
Hemsida: www.karlskogagk.se

Du har kanske stressat fram längs E18 och bara kört rakt igenom Karlskoga. Nästa gång – ta avfarten och följ skyltar mot golfklubben. Redan på parkeringsplatsen är du såld med storslagen utsikt över sjön Möckeln. Den omväxlande banan ligger i en lummig idyll utanför industristaden och ger trafikanten en grön, skön paus. Valån slingrar sig fram längs banan och utgör ett vackert inslag men kan samtidigt ställa till det på ett par av hålen.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

SPELA NÄR: Mitt i veckan efter industrisemestern när trycket är lite lugnare och konditionen som bäst.

PASSAR FÖR: Alla kategorier. Nybörjaren kan ta sig an par 3-slingan över nio hål som tillämpar pay-and-play. 18-hålaren har ett hektometersystem med fem olika utslagsplatser – 46, 49, 53, 57, 60.

RUNT HÖRNET: Drivingrangen finns bokstavligt talat runt hörnet av klubbhuset. På vägen till första tee finns det två övningsgreener på var sin sida om grusgången. Träningsområdet ligger strategiskt och nära så även den som är stressad till starttiden hinner värma upp.

HÖJDARHÅLET: Hål 16, par 3 (129 meter från tee 57 och 109 från 46). Valån slingrar sig fram längs med hela hålet och lurar framför greenen som även vaktas av två bunkrar.

TVEKSAMT HÅL: Hål 9, par 4 (336/285 meter). Fairway sluttar ner mot kiosken och kraftledningen till höger. Dogleg vänster och du har ingen aning om vad som väntar i uppförsbacken runt hörnet.

KORT & TUFFT: Tre par 3 finns med bland banans fyra svåraste hål som har index 1 (hål 5), 3 (hål 7) samt 4 (hål 16). Det fjärde korthålet (#11) har index 6.

TALLEN ÄR BORTA: När läsarna på golf.se tidigare diskuterade vilka träd som de ville fälla på svenska golfbanor så kom tallen framför tee på Karlskogas tolva med på listan. Vintern 2012 fick de sin vilja igenom på grund av att trädet var helt dött och tappade grenar.

I PROFFSENS FOTSPÅR: I början av 2000-talet stod Karlskoga GK som värd för tävlingar på den inhemska proffstouren. Johan Edfors var med 2001 och slutade på 14:e plats efter ronderna 71-73-71.

PÅ VILLOVÄGAR: Efter tvåans green gick vi mot treans tee men förstod inte att 18:e fairway skulle korsas för att komma dit. Istället följde vi grusvägen och var halvvägs nere mot klubbhuset innan misstaget upptäcktes.

PRONS BÄSTA TIPS | MIKAEL “BUMLE” KARLSSON
“Det är en rätt teknisk bana så håll dig rak och försaka hellre lite längd än precision. Var noga med inspelen, för greenerna är ganska undulerade och snabba. Det gäller att ligga på rätt sida så att du får uppförschippar och uppförsputtar. Normalt sett håller greenerna bra fart hela året. Det är fler hål som främjar en högerskruv.”

TUMMEN UPP
Den avslappnade känslan som forsens ständiga brus ger på hål 12.

TUMMEN NER
Kraftledningen som skär igenom banan är ingen stämningshöjare.

Scroll to Top