Banans läge vid Sommens strand präglar upplevelsen, men det här är bara ett vanligt vattenhinder. Foto: CM Hellsten

Banor och resor

Vackert vid vattnet

Tranås Golfklubb ligger bara några kilometer utanför stan och med ett bildskönt läge vid Sommern. Här finns vatten som utmanar och bjuder på vackra utsikter.

Text: CM Hellsten • 2014-03-28 Uppdaterad 2014-03-28

SPELAT SEN SIST
BANA: TRANÅS GK
ANTAL HÅL
: 18
SPELKLAR
: 1978
GREENFEE
: 350/450 kr
ARKITEKT
: Rafael Sundblom och Bengt Jensen

www.tranasgk.se

Efter sin majordebut i US Open åkte David Lingmerth hem till Tranås GK och blev hedersmedlem. Proffsets moderklubb är värd att upptäckas. Ett par kilometer från det breda boulevardstråket Storgatan i de centrala delarna finns bygdens bana. Den ligger förföriskt vackert vid Sommens strand och Svartån som mynnar ut i sjön ungefär där sista nio inleds. Närheten till vattnet präglar delar av banan. Tranås bjuder på en charmig 18-hålare i en avkopplande miljö.

KARAKTÄR: Park- och skogsbana.

SPELA NÄR: En dag när sommaren är som allra varmast och skönast. Efter ronden väntar ett svalkande dopp i Sommen och sedan avslutas det perfekta dygnet med en middag på restaurangens uteservering med utsikt över sjön och solnedgången som sällskap.

HÖJDARHÅLET: Hål 16 (366 meter från gul tee/332 meter från röd). Slingans längsta gula par 4. Det gäller att nå fram till punkten där hålet viker av i ett dogleg vänster. Sedan väntar inspelet mot en inbunkrad och upphöjd green.

TVEKSAMT HÅL: Hål 11 (476/385 meter). På banans längsta par 5 har gul och vit tee placerats till vänster om tians green och utslaget ska alltså korsa densamma för att nå ut på fairway. Ingen kan slå ut så länge någon puttar.

VATTENFLIRT: Sista nio öppnas med ett korthål där tee är placerat alldeles intill klubbhuset. En stor damm till höger och ån bakom greenen.

WALL OF FAME: 1987 föddes David Lingmerth i Tranås. Numera bor han i Jacksonville, Florida och har PGA Tour som arbetsplats. David har signerat en US Open-flagga som inramad pryder väggen i klubbhuset. Han blev hedersmedlem i somras. “Det är inte normalt att ge en sådan ung kille ett hedersmedlemskap men klubben tyckte att han är värd det efter att ha satt Tranås på golfkartan”, säger intendenten Ulf Atterklint.

RESTAURANG: Betyget blir sex peggar av fem möjliga. Norraby krog serverar husman som om det vore Nobelmiddagen. Närproducerade råvaror på tallriken och vattnet i tillbringaren har hämtats från sjön intill.

BOENDE: 50 meter från rangen finns ett hotell som har golfpaket med greenfee, del i dubbelrum, trerätters middag samt frukost från 1 295 kronor.

RÄCKER ETT TREPACK? Det finns en hel sjö, en å och en del andra vattenhinder så det kan ryka fl era bollar längs vägen. Tur då att shopen är välsorterad.

DEN BLOMSTERTEE NU KOMMMER: Att bli mottagen av blommor är ju alltid trevligt och på hål 1 och 10 fungerar gula och röda krukväxter

TUMMEN UPP
Klubbens korthålare heter Greve Hamiltons banan och ligger mellan klubbhuset och strandkanten. Längden varierar mellan 60 och 124 meter.

TUMMEN NER
På hål 15 ligger elvans green lite väl nära. Skulle man inte kunna sätta upp ett skyddsnät där?


Text: CM Hellsten • 2014-03-28
Banor och resorBanorBanor & resorSmålandSvenska golfbanorTranås GK
Scroll to Top