5de3747cd9274

Njut av stillheten i skärgården

Hämta kraft i skärgården. Golf i stillhet på Waxholms GK utanför Stockholm.

Text: Svensk Golf • 2019-07-01 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS. Läget. Härligt, stillsamt läge med skärgårdsvibbar bara en halvtimme från pulsen i city.
MINUS. Variationen. Första nio blir lite monotona. Bara ett par 3-hål och flera par 4-hål som spelas lite snarlika varandra.

Njut av stillheten i skärgården

En halvtimme från stressen i centrala Stockholm ligger Waxholms GK, vackert belägen i vaggan av Stockholms skärgård. Här finns 27 underhållande hål med varierande golf. Stundom mycket kuperat och flera hål har härlig utsikt över Askrikefjärden som leder färjor och fritidsbåtar vidare ut i skärgården.

Waxholms GK vill att alla besökare ska känna sig som hemma på klubben. Det har de lyckats bra med, då medlemmar redan på ­parkeringen hälsar oss välkomna.

Efter en värmande kopp kaffe och några puttar på övningsgreenen framför klubbhuset är det dags. Det första hålet, par 4, blir en perfekt mjukstart och enligt indexeringen lättast på banan. Därefter följer tre varierande hål där långa slag kan ge fördelar, men layouten ställer också krav på god precision. Greenområdena är intressanta och trots att det dyker upp ett par halvblinda slag är inledningshålen på Waxholm både spännande och roliga. Men den avslutande delen av första nio är inte banans starkaste parti. Från femman till pausfikat är det monoton transportgolf som gäller.

Njut av stillheten i skärgården

På tian går banan in i en andra andning och hålen på sista nio är både bättre i sin form och roligare att spela. På hål 11 är det dags för banans andra par 3-hål. Framför oss ligger inte bara en klurig utmaning med en brant längs vänstersidan som kan ställa till det – vi bjuds också en vacker vy över sundet och flera golfhål som väntar med böljande konturer. Den öppna karaktären på de avslutande hålen är tillfredsställande för ögonen.

De fyra sista hålen är Waxholms allra starkaste parti. Hål 15, ett par 5-hål, startar från en höjd där du ser ut över skärgårdslandskapet. Hål 16 är kanske banans svåraste hål, med vatten längs hela högersidan och en förrädisk skog till vänster. På hål 17, par 5, är ett utslag i spel viktigt för att ha en chans till ett bra resultat.

Det är lätt att förstå varför det oortodoxa avslutnings­hålet, ett tufft par 3, är banans signaturhål. Här vaktar ett bollslukande vattenhinder framför green, en stor bergs­knalle till höger och djup ruff långt till vänster. Ett välplacerat utslag är här av största vikt.

Tillbaka i klubbhuset möts vi av samma skön stämning och snart börjar det kittla i golfnerven igen.

Waxholms Golfklubb renoveras – ska säkra spelytorna till kommande år

Vi noterade: Djupare DAMMAR – mer vatten:

Under den extrema sommarvärmen förra året klarade sig Waxholm relativt bra. Under den allra varmaste perioden var ­banan torr men samtidigt grönare och mer välmående än flera närliggande banor. Med nyligen urgrävda och uppfräschade dammar kan Waxholm magasinera än mer vatten och det kommer göra banan gott framöver.

Visa det här inlägget på Instagram

Och så hamnade man på Waxholm…

Ett inlägg delat av Peter Corden (@golfisart)


Text: Svensk Golf • 2019-07-01
ArtiklarGolfStarSvenska golfbanorWaxholms GK
Rulla till toppen