5de375cf1e923

Artiklar

Fantastisk fördel för golfturister är det relativt låga trycket

Lugnt och roligt i Robertsfors. Ideella krafter håller grytan kokande i Västerbotten.

Svensk Golf • 2019-06-26

PLUS & MINUS:

PLUS. Kul på greenerna. Robertsfors har många välritade och bra greener som gör puttningen rolig.

MINUS. Smalt. Banan kan vara lite väl smal på vissa hål, även om det blivit bättre på senare år.

Fantastisk fördel för golfturister är det relativt låga trycket

Ibland säger en adress mycket. När man svängt av E4 mellan Umeå och Skellefteå i Västerbotten och ställt in gps:n på Bruksallén 2 ­stiger förväntningarna.

En allé och ett bruk låter som en bra kombination.

Och det visar det sig vara.

Robertsfors GK har byggts kring det bruk som en gång hade Norrlands största ladugård. Och Sveriges första smalspåriga ­järnväg, bakom tee på 18:e hålet, vittnar dessutom om Norrlands storhetstid.

Klubbens storhetstid var också för några år sedan. När banan byggdes 1991, med nio utmanande hål skapade av arkitekten Peter Nordwall, kallades den landets kanske bästa niohålsbana.

En parkbana med skogsinslag och tydlig inspiration från Skottland. Drygt tio år senare byggdes ytterligare nio hål, även de med Peter Nordwall som arkitekt, och det blev tyvärr starten på en del ekonomiska problem som förföljde klubben länge.

Samhället Robertsfors ligger bara några hundra meter från banan, men med knappt 2 100 invånare var orten kanske lite för ­liten för en hårt satsande golfklubb i början av 2000-talet.

Idag kämpar klubben på – med den äran.

För trots att medlemstalet sjunkit är ­banan i riktigt bra skick.

De anställda sliter hårt och många, många frivilliga timmar läggs dessutom ner. Många medlemmar tillbringar mycket tid både på banan och kring den och som gäst känner man sig extremt välkommen.

Fantastisk fördel för golfturister är det relativt låga trycket

Ryktet om en smal och svår bana lever visserligen kvar, men sanningen är att man under många år fällt träd, rensat och klippt så att det numera går att hitta bollar efter missade utslag, vilket snabbat på spelet och gjort det roligare för de allra flesta golfare.

Café Golfbollen och det lilla vandrar­hemmet har dessutom fått en nytändning och husvagnar är välkomna.

En verkligt fantastisk fördel för golfturister är det relativt låga trycket på banan.

Det är inte många banor i Sverige som man kan ta bilen till, parkera och – i alla fall nästan alltid – kunna räkna med att snudd på direkt gå till första tee.

VI MÖTTE: 

Fantastisk fördel för golfturister är det relativt låga trycket
Ola Larsson, medlem och före detta styrelseledamot och till vardags chef på turistattraktionen Ostens hus:
”Mormor och morfar bodde på bruket, så jag minns när det gick kor och hästar här. Det var häftigt när det blev golfbana. Har man möjlighet kan det vara bra att spela med, eller i alla fall prata med, någon medlem för att få lite tips om var man ska försöka placera sin boll. Och kom ihåg att drivern inte alltid är bästa vapnet här.”

Scroll to Top