5de375bf377e6

Artiklar

En av Norrlands äldsta banor

Genuin parkgolf i Sundsvall. En härlig golfpromenad bland poppel, sälg och pil.

Text: Svensk Golf • 2019-06-26

PLUS & MINUS:

PLUS. Omgivningen. Den genuina park­karaktären med många mäktiga lövträd är utsökt.

MINUS. Svagt parti. Hål 9, 10 och 11 håller inte samma klass som resten av banan.

En av Norrlands äldsta banor

Det svenska golfbaneutbudet är högst varierat och det finns många olika karaktärer att svinga loss på.
Men den genuina parkbanan är sällsynt i floran.

Just därför är det med stor nyfikenhet vi slår ut på Sundsvalls Golfklubb i Skottsund, någon mil söder om stan. Här finns en av Norrlands äldsta banor, med anor från tidigt 50-tal och den byggdes med gott bistånd av skogskoncernen SCA.

Detta kan ju vara en händelse som ser ut som en tanke, eftersom det är just träden som sätter de största avtrycken på den här banan och präglar spelupp­levelsen.

De första sju hålen spelas i öppen terräng med mäktiga och unika lövträd som balsampoppel, vitpoppel, sälg och silverpil som effektiva avskiljare mellan hålen. Med tiden har också träden vuxit upp så pass mycket att de dikterar villkoren för dina vägval och prövar det taktiska sinnet. Det är rolig golf med härliga vinklar från Nils Skölds och Rafael Sundbloms designpennor och detta skapar tydliga kravspecifikationer för framgång.

Sedan skiftar banans karaktär en aning och den kuperade terrängen tar, tillsammans med närheten till älven ­Ljungan, över taktpinnen.

En av Norrlands äldsta banor

Den ärliga uppsynen försvinner en smula och en serie semiblinda och småvimsiga hål uppbyggda kring Ödlundska gården (perfekt boende för golfgänget) blir knappast några favoriter för förstagångsbesökaren. Men mot slutet kommer ­parkkaraktären tillbaka – och att härliga 17:e och 18:e tillhör ursprungshålen är uppenbart. 

Sundsvalls GK ansågs en gång som Norrlands kanske starkaste golfupplevelse, men även om spelupplevelsen fortfarande är bra så har banans status dalat en smula det senaste decenniet.

Några justeringar och ombyggnationer har slagit mindre väl ut och inverkat negativt på ryktet. Skicket har också varierat eftersom de gamla vitgröegreenerna inte alltid är på bästa humör.

Därför låter det som goda nyheter för klubben att Pierre Fulke har anlitats för ett renoveringsprojekt.

Känslan är att det bör finnas goda möjligheter att göra ett ordentligt omtag och ta tillbaka banan till den nivå ursprungsdesignen förtjänar. En spännande utveckling väntar i Sundsvall.

PRISAD LEDARE:

Sundsvalls ”Duracellkanin”: Klubben har en fantastisk ungdoms­verksamhet med ungefär 200 juniorer i regelbunden träning. Mycket av det är tack vare motorn Daniel ”Durra” Urander som brinner för verksamheten – och som vid Svenska Golfförbundets årsmöte belönades med utmärkelsen ”Årets juniorledare”. Ett studiebesök hos ”Durra” skulle sannolikt göra gott för många klubbar med ambition att få ungdomsverksamheten att växa.Text: Svensk Golf • 2019-06-26
ArtiklarSundsvalls GKSvenska golfbanor
Scroll to Top