5de3dc05e9ebd

Green Queens certifierar golfklubbar

Green Queens vill lyfta fram de svenska golfklubbar som arbetar aktivt med att attrahera fler kvinnor till sporten.

Text: CM Hellsten • 2019-05-28 Uppdaterad 2019-12-12

2015 grundades nätverket och 2018 startade Sveriges första kvinnliga golfklubb – Green Queens – med syftet att locka fler tjejer till sporten och få dem att känna sig hemma på banorna.

En av dem som har börjat spela golf tack vare Green Queens är SVT-profilen Carolina Neurath, som leder kanalens morgonprogram. Hon har också varit med i Svensk Golfs reportageserie ”En rond med”.

”Det är som en drog!”

En annan Green Queens-medlem är Erika Flinkman som tröttnade på golfmodet och i stället bestämde sig för att producera egna golfklänningar.
Green Queens var ursprungligen en klubb för kvinnliga golfare i åldrarna 22 till 39 år, men numera finns även Green Queens Diamonds för kvinnor 39 till 65 år.

Green Queens vill hjälpa golfanläggningarna med satsningen på ökat antal kvinnliga golfare och som en del i det arbetet kommer klubbar att certifieras.

De startar Sveriges första kvinnliga golfklubb

Simone Westerberg Skoog är styrelsemedlem i Green Queens:
Så här säger hon till svenskgolf.se/wp:
– Syftet med certifieringen är att lyfta golfklubbar som vill gå i bräschen för satsningen på kvinnlig golf. Vi gör besök och berättar för deras kvinnliga medlemmar hur de kan bli en extra klubb i klubben och göra anläggningen mer vänlig för kvinnor. Det finns en ”checklista” för certifieringen, men det är snarare tips till klubben än en massa krav från oss. Vill klubbarna satsa på kvinnlig golf så får de hjälp med ett antal aktiviteter och så sätter vi ett sigill på det.

”Många kvinnor saknar det klassiska och stilrena modet i golfen”

Vad utmärker en bra Green Queens-klubb?
– Vi tycker det är jättebra att man flyttar papperskorgar och bollrengörare, men det är inte det som kommer att driva kvinnor till klubben utan det handlar om hur man aktiverar, attraherar och nyrekryterar. Det viktigaste är att kvinnorna faktiskt kan komma ut och umgås.
– Det behöver inte vara tävlingsorienterat utan det kan räcka med att ses, spela några hål, göra aktiviteter och happenings. Vi tycker att klubbarna behöver tänka utanför boxen – ta hänsyn till vad kvinnor och tjejer behöver för att komma ut på banan. Det skulle vara alldeles ypperligt om det blev enklare att kunna betala greenfee för att spela bara nio hål.

Så här långt har Bokskogen, Öijared och Österåker certifierats av Green Queens.Text: CM Hellsten • 2019-05-28
ArtiklarBokskogens GKGreen QueensÖijared ResortÖsteråkers GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen