5de3f2a7bf2b4

Artiklar

”Kan bli magiskt bra om vi får till det”

Visby GK drömmer om att expandera.

Text: CM Hellsten • 2018-12-05 Uppdaterad 2019-12-12

När Golf Digest Dormy Nordic 100 i nummer 7/2018 rankade de allra bästa golfbanorna i Norden hamnade Visby GK på tredjeplats bakom ettan Bro Hof Slott GC Stadium Course och danska Great Northern.
Visby GK ute vid Kronholmen två och en halv mil söder om ringmuren öppnade 1959.
50 år senare byggde Pierre Fulke/Adam Mednickson om Nils Skölds och Peter Nordwalls ursprungliga skapelse.

Lista: Nordens 20 bästa banor

Nu drömmer Visby GK om att bygga fyra nya hål på området till höger om hål 11 som kallas för Svältholmen.
– Det är jättespännande och kan bli magisk bra om vi får till det. Från början tänkte vi att själva platsen skulle vara häftig att spela golf på, så vi frågade Pierre Fulke och Adam Mednickson om det även gick att skapa bra golfhål på den lilla halvön. De var ute där och tittade för en månad sedan och hittade en riktigt bra streckning som också gör att vi kan behålla de hål vi vill på 18-hålsbanan och ansluta ut på Svältholmen, säger Visbys vd/banchef Petter Lindblad till svenskgolf.se/wp.

Tanken är att bygga fyra nya golfhål på halvön Svältholmen. Tre av dem ska ingå på 18-hålsbanan medan ett korthål inkluderas i den nuvarande niohålsslingan som växer och blir en 12- eller 13-hålsbana.
– Jag pratade med länsstyrelsen i fredags, processen är i full gång och vi har skickat in kompletterande uppgifter. Det lät som att det var positiva tongångar och vi ska ha en ny avstämning före jul, säger Petter Lindblad.

Visby hjälper Norén – efterliknar The Open-greenerna

När kan ett besked komma?
– I den bästa av världar kan vi lämna förslaget till medlemmarna att bestämma på årsmötet i påsk. Då skulle vi kunna starta byggandet i slutet av sommaren 2019 och teoretiskt kanske kan ha de nya hålen spelbara i slutet av 2020.

Vad skulle den här expansionen betyda för Visby GK?
– Jättemycket. Vi skulle få fler hål och det är ganska högt tryck på banan redan i dag – inte bara under sommaren. En 12-hålsbana skulle tillföra mycket samtidigt som 18-hålaren skulle bli ett eller två snäpp bättre.

”Kan bli magiskt bra om vi får till det”
Foto: Visby GK


Text: CM Hellsten • 2018-12-05
ArtiklarSvenska golfbanorVisby GK
Scroll to Top