5de3fe9e16ec5

Missa inte autografsamlingen med Ballesteros, Faldo & Langer

Härlig golf på klassisk mark. På linköping blir vandringen med klubba och boll till ett rent nöje. 

Text: Svensk Golf • 2018-08-31 Uppdaterad 2019-12-12

PLUS & MINUS:

PLUS: Läget. Närmare city kan knappast en golfbana byggas. Ett privilegium för Linköpings golfare.

MINUS: Läget. För Linköpings ­kommun kan området vara värdefullt – för annat än golf.

Vi går igenom ett valv som leder till puttinggreenen och restaurangens uteservering framför klubbhusets coolt designade framsida. Hela klubbhusområdet är pedantiskt välskött. Vid receptionen och shoppen har ett nytt ”half way house” skapats för att speltempot ska kunna hållas högre än tidigare.

En skylt talar om att Linköpings Golfklubb bildades redan 1945. Under efterkrigstidens år skapade Rafael Sundblom de första hålen med god hjälp av Douglas Brasier. Ett minimuseum med bilder, troféer och minnen är skapat i klubbhuset. Här vanns Scandinavian Enterprise Open, SEO, av Seve Ballesteros 1981.

Missa inte autografsamlingen med Ballesteros, Faldo & Langer

Trots att banan numera saknar längd för stora herrmästerskap håller banans tekniska design och kondition en hög nivå. Banans finish får även under denna heta och torra försommar ett riktigt gott betyg. Kontrasterna mellan fairways, semiruff och ruff är markanta även om klipphöjderna tillåts hålla en snäll och välkomnande nivå. Även ute bland de mogna och vackra träden sköts markytorna på ett sätt som höjer totalupplevelsen.

Designen av golfhålen är klassisk, skapade med variation och känsla, anpassade till parkmiljön. Banan har ständigt förädlats men bansträckningen är oförändrad och det mesta är sig likt. Den äkta golfkänslan infinner sig snabbt och den grönskande city­oasen blir till ett rent nöje.

För Linköpingsborna är det, kort och gott, ett privilegium att få ha en riktigt välskött och underhållande golfbana så nära bostäder, universitet och arbetsplatser.
Att Linköpings kommun har förstått värdet av marken är naturligtvis ofrånkomligt.

Missa inte autografsamlingen med Ballesteros, Faldo & Langer

Efter en lång och intensiv debatt fattades under 2017 beslutet att lägga planerna på ett nytt bostadsområde på is. Nu arbetar golfklubben och kommunen tillsammans för att förverkliga nya planer där både golfen och övriga intressen och aktiviteter ska premieras. Nytt klubbhus? Ny range? Ett par nya golfhål? När en golfklubb från 1945 ska utvecklas ska det göras med varsamhet.

Bästa autografsamlingen:

I Linköpings klubbhus finns det gott om klassiska namnteckningar efter tävlingar som Annika Invitational, lag-EM och framför allt SEO som spelades här 1981 och 1982. Från Langer, Ballesteros, Faldo och Jacklin till svenska förmågor såsom Kinell, Tumba, Lemke och Sorling.Text: Svensk Golf • 2018-08-31
ArtiklarLinköpings GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen