5de42944e25da

Artiklar

En mysig liten hemlighet

En mysig liten hemlighet. På Sala-Heby Golfklubb sätts trivsel i första rummet.

Text: Svensk Golf • 2017-10-26

PLUS & MINUS

PLUS:
Snabbspelat. Kort mellan hålen samt snäll klippning som gör det lätt att hitta bortslagna bollar.

 

MINUS:
Rakt fram. Många hål har en spellinje som löper rakt fram, vilket stundtals blir lätt enahanda.

Det är en hemlig liten infart till Sala-Heby Golfklubb och den lågmälda stilen är också vad som möter besökaren som rullar in till parkeringsplatsen intill klubbhusområdet. Här är det gemytligt och småskaligt. Sala-Heby placerar sig bums i topp på inofficiella SM i “bemötande på golfklubb” och med denna positiva start är det enklare att få harmoni i svingen redan från första tee.

18-hålsbanan är en relativt flack skapelse där spelaren kan ta sig fram utan att bli besvärligt fysiskt ansträngd. De flesta hålen är utlagda i öppen terräng där hålen löper fram och tillbaka intill varandra.

Efter en bra uppvärmning de första två hålen, med tillåtande klippning och generösa landningsytor, är det så dags för banans svåraste hål: det tredje. En kort par fyra, där dike, damm, greenbunkrar och sluttningen upp mot greenen gjort gemensam sak för att straffa spelaren som drabbats av hybris av den blygsamma längden.

Kiosken passeras (lämpligt nog) redan efter denna utmaning, och för den kaffesugne bjuds det ytterligare två chanser att köpa sig en kopp innan ronden är över.

HÖJDARHÅLET

Hål 17, par 4. Längd: 395/310 meter:
Banans näst svåraste hål på pappret. 17:e är en lång par 4 med fint inspel och hinder överallt. Tricket är att undvika vattnet till vänster och bunkrarna till höger vid utslaget. När du sedan spelar in mot green behöver du inte skämmas över en konservativ linje till höger, bort från vattnet.

En mysig liten hemlighet
VI MÖTTE: Gerd Andersson, medlem:
– Det är alltid seniorgolf på onsdagar, och eftersom jag är 80 plus så spelar jag niohålsbanan. Nu kan jag inte alltid vara med och spela, men det är en väldigt trevlig stämning bland seniorerna. Jag har varit medlem i 25 år och trivs bra.

På vissa håll kan det kännas lite trångt mellan hålen där de löper fram och tillbaka, och flera hål har samma raka spellinje, vilket kan bli lite tråkigt i längden. Här skulle en upprustning av fairwaybunkrarna kunna göra susen, för att ge varje hål lite tydligare identitet. Men så dyker det upp en liten knix, en kulle, en skogsbacke och så försvinner känslan av monotoni.

Som så många andra banor i landet är det här en anläggning som successivt vuxit sig större. Det började med nio men bjuds numera på 27 hål och den som inte hinner ägna halva dagen åt golf kan nöja sig med en tur på niohålaren (par 34).

Eller varför inte gå all in?

Här är det heldagsgreenfee som gäller, så den som vill fortsätta har alla chanser att ta revansch på nyss spelade 18, eller ge sig i kast med niohålaren.

På så sätt får du uppleva hela Salas historia som golf-anläggning.

Sveriges 50 bästa banor har rankats


Text: Svensk Golf • 2017-10-26
ArtiklarSala-Heby GKSvenska golfbanor
Scroll to Top