Two pretty women golfers walking at golf course

Så värvar du en vän till golfen

Vill du få en kompis att också börja spela golf? Så här gör du.

Text: Karin Klarström • 2017-06-29 Uppdaterad 2019-12-12

Storyn är ofta densamma och nästan alla golfare kan känna igen sig i den: ett bra slag, och sen är man biten för livet.
Den 20 maj kraftsamlade Golfsverige och arrangerade en pånyttfödd variant av Golfens dag. En rikstäckande golfdag där 320 klubbar i Sverige öppnade sina anläggningar och välkomnade icke-golfare att prova på och få chansen att upptäcka denna underbara sport.
Målet är att locka fler medlemmar till golfklubbarna. Du har kanske själv kompisar som är intresserade? Dags att skrida till verket!

Det är ruskigt enkelt att börja spela golf, och i ärlighetens namn är det till och med enklare än i exemplet här bredvid: Din kompis behöver formellt sett inte ens gå en kurs. Det enda som krävs innan Grönt Kort är bärgat är att den blivande golfaren kan visa upp en spelstandard som håller måttet.

Det enklaste och smidigaste brukar dock vara att boka in en kurs, antingen i grupp eller på egen hand.

TV: Annika Sörenstams bästa tips till medelgolfaren

Tidigare har golfen lidit av uppfattningen att det är så otroligt krångligt att komma igång. Från och med 2012 finns det inte längre skäl att skylla på detta. Då gjorde Svenska Golfförbundet om hela Grönt Kort-utbildningen och förbundets centrala roll försvann.
– Det finns inga centrala regler för hur det går till att ta Grönt Kort. Det finns några rekommendationer och det är helt upp till klubben att bestämma. Klubben tar ansvar för de nya golfarna, och om den erbjuder kurs, privatlektion, spelprov med fadder eller annat alternativ är upp till klubben, säger Ulrika Jorsell på Svenska Golfförbundet, som jobbar med utbildningsfrågor.

TV: Så mycket längre slår du med rätt boll

Efter förändringen 2012 kan därför utbudet för nybörjare variera stort mellan klubbarna. En kan erbjuda en endagsutbildning för under tusen kronor, och sen är det fritt fram att bli medlem och börja spela. En annan har en Grönt Kort-utbildning över fyra dagar för närmare 3 000 kronor, ett faddersystem, en uppföljningskurs och en hel plan för hur nyblivna golfare tas om hand.
– Om man bara jämför vad det kostar i pengar så kanske man kan tycka det är märkligt att det skiljer så mycket, men vi ser i statistiken att de som slutar spela golf är de som aldrig kommit in i spelet. De nybörjare som tas om hand är också de som trivs bäst med klubben och som stannar kvar i sporten, säger Ulrika Jorsell.

Så rent praktiskt finns inga krav på dig som medlem att vara fadder. Men att lära kompisen lite golfvett, lite speltempo och framförallt säkerhetstänkande gör ju att det blir roligare på banan även för dig.
– Det viktigaste är ju inte att man spelar perfekt golf när man är nybörjare, det viktigaste är ju att man förstår hur det fungerar på banan. Spelet lär man sig efterhand, säger Jorsell.

Få med din kompis ut på golfbanan!

SÅ GÖR DU:
1) Kolla med din klubb: finns det plats för fler medlemmar just nu? (De flesta klubbar kommer att svara ja.)
2) Har klubben plats på en nybörjarkurs?
3) Kolla i din egen kalender, har du lite extra tid att vika till din vän, som en föredömlig fadder och en guide in i golfens sköna värld?

SÅ GÖR DIN KOMPIS:
1) Går en nybörjarkurs – vid behov.
2) Blir medlem.
3) Börjar spela. (Förhoppningsvis med dig som guide och fadder.)

GRÖNT KORT:
En nybörjare startar på hcp 54 efter genomförd utbildning. När spelaren klarar att spela från grönvit tee och får 14–17 poäng över nio hål är det dags att börja spela från ordinarie tee, och spela sig ned i handicap.
Det finns teoretisk kunskap att inhämta via Grönt Kort-boken och online-kursen i samma ämne. Detta material köper du via klubben eller via golfbokhandeln.se.

TV: Häng med bakom kulisserna i Gör om mig

Så gör golfklubbarna!

EKHOLMSNÄS GK:
Sveriges största golfklubb Ekholmsnäs (på Lidingö utanför Stockholm) är en populär startpunkt och här slår många sina första golfslag. Det finns inga klara mallar för hur det ska gå till att börja med golf, klubben är istället lyhörd för kundernas önskemål.
– Vissa kanske vill gå en färdig kurs, men oftast kommer det några gemensamma kompisar som vill börja och bokar in några lektioner tillsammans. Det kan ju vara svårt att pricka in datum för en förutbestämd kurs, säger anläggningens ägare Johan Mihkelson Ringqvist.
Pris: En färdig kurs kostar 2 100–2 500 kronor, beroende på hur många lektioner som behövs. Då inkluderas teori, praktik och medlemskap.

KARLSTAD GK:
Arrangerar nybörjarkurser även under vintersäsongen då de praktiska lektionerna kan äga rum i klubbens golfhall. Under kursen varvas teori med praktik och blivande golfare får träna fritt på par 3-banan Solslingan.
– Vi erbjuder fadderronder varje tisdag och torsdag då nybörjarna lär sig hur det fungerar på banan. Vi har också banvandringar under maj och juni, för att visa hur man gör i olika regelsituationer, säger Anna-Karin Jurefalk från utbildningskommittén.
Från 1 495 (junior upp till 12 år) till 4 995 kronor (seniorer 28 år och uppåt). Då ingår medlemskap i klubben.

ÅKERSBERGA GK
Nybörjarutbildning med såväl teori som praktik på schemat. Nybörjaren blir medlem i samband med kursen, och kan sedan själv spela obegränsat på fyrahålsbanan, och tillsammans med en fadder på 18-hålsbanan.
Klubben har ett faddersystem med bland annat fadderfredagar i medlemskommitténs regi, samt en fadderlista, där medlemmar anmält sig som frivilliga att hjälpa nybörjarna ute på banan.
Efter nybörjarutbildningen erbjuds nykomlingarna att gå en fortsättningskurs, för att verkligen komma in i spelet.
Pris: 2 900 kronor (då ingår medlemskap i klubben).

Att sikta rätt är en av de viktigaste grunderna. Såväl proffs som nybörjare behöver en enkel rutin. Kolla in Sofia Edmans lektion i Golfskolan:


Text: Karin Klarström • 2017-06-29
ArtiklarÅkersberga GKEkholmsnäs GolfKarlstad GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen