5de44ad96190b

Artiklar

Svensk Golf besöker: Västra banan gör helheten komplett

Östra banan är diamanten som det slipas på. Västra gör helheten komplett. Häng med till Kristianstads GK.

Text: Svensk Golf • 2017-03-17 Uppdaterad 2017-03-17

Tyngden i budskapet gick inte att ta miste på. Kristianstads Golfklubb befann sig för ett par år sedan i en akut ekonomisk kris och nu skvallrade braskande rubriker om att ett av styrelsens skarpa förslag var att göra sig av med delar av Västra banan och avyttra marken. Lyckligtvis stannade den radikala åtgärden vid en tanke.

Istället köptes anläggningen upp av en resursstark trio och den klassiska golfklubben kommer också fortsättningsvis att ha 36 hål att bjuda på. Tio år har gått sedan Västra banan invigdes och ambitionen var att skapa en öppen och vindutsatt hedlayout med inspiration i det brittiska och arkitekten Tommy Nordström sades ha kopierat klassiska Muirfields routing genom att skapa två niohålsslingor där spelriktningen ständigt varierar. Det stämmer visserligen, men i övrigt ska man nog passa sig för den jämförelsen för att undvika upptrissade förväntningar. Efter en ombonad inledning i ett litet tallskogsparti öppnar landskapet upp sig på det andra hålet. Redan här får vi känslan att den stora utmaningen den här dagen kommer att vara att förhålla sig till den pressande vinden.

De hårda och snabba spelytorna inbjuder lyckligtvis till ett spel efter marken och vad som händer med bollen efter landning är väl så intressant som vad som sker i luften.

Här är Sveriges 55 bästa golfbanor

Det adderar onekligen ett moment till spelet att tvingas till kreativa val och försöka hitta de bästa vägarna mot de stora greenerna.
På minuskontot framträder att banans finish inte riktigt lever upp till förväntningarna och emellanåt blir det väldigt tydligt att de största resurserna läggs på Östra banan. Sedan hade det heller inte gjort något om den hade varit lite mer testande från tee, men sannolikt är det priset som får betalas i tider då ruffar klipps ned för att öka speltempot.

Men som komplement till anläggningens andra bana fungerar den utmärkt, eftersom den erbjuder en helt annan spelupplevelse. Och det är väl gott så? 

Anna berg ebbinge, kanslist och före detta Europatourspelare:
“Mitt absolut bästa tips för att lyckas på Åhus Västra är att placera bollen på rätt del av greenen. Banan har nämligen stora greener! Och om du missar green är det bra att ha koll på dina rullchippar…

HÖJDARHÅLET: Hål 17, par 4. Längd: 269/229 meter:
Att få olika spelalternativ från tee är alltid roligt och på banans näst sista hål dukas ett helt smörgåsbord upp. Höger eller vänster fairway? Riskera att gå i vattnet från tee eller vid inspelet? Gå för green?! 17:e hålet är banans kortaste par 4 och erbjuder goda birdiemöjligheter, men fiaskot lurar alltid runt hörnet. 

PLUS:
Variation. Kul med två banor av så olika karaktär på samma anläggning.

MINUS:
Favoriseringen. Finishen på Västra är tyvärr inte jämförbar med Östra banan.


Text: Svensk Golf • 2017-03-17
ArtiklarKristianstads GKSvenska golfbanor
Scroll to Top