5de44fb9df47c

Artiklar

Golfklubben säljer tre hål för 12 miljoner kronor

Kommunen vill bygga bostäder. Därför sa golfklubben ja till markbyte och fick 12 miljoner kronor för att bygga nytt.

Text: CM Hellsten • 2017-02-07

Örebro City G&CC har två anläggningar, Mosjöbanan strax söder om staden och Gustavsvik som ligger på gångavstånd från stadskärnan.
27-hålarens centrala läge är attraktivt.

Golfklubben och Örebro kommun har fört samtal om ett markbyte där området vid hål 13, 14 och 15 överlåts till ett bostadsprojekt i utbyte mot annan mark i anslutning till hål 4 och 5 där tre ersättningshål kan byggas.
Medlemmarna kallades till ett extra årsmöte 5 februari för att rösta om styrelsens förslag till markbytet med kommunen.
Ett hundratal medlemmar deltog.
Det blev ett ja.

Stadsnära golf i Örebro

– Vi har ett unikt läge med Gustavsviksbanan eftersom den ligger mitt i stan och i den mest expansiva delen av hela Örebro. Inom ett par år kommer det att bo 5 000 människor i direkt anslutning till golfbanan. Vi ville proaktivt säkerställa att få ha kvar golfbanan i den här miljön. Därför knackade vi själva på hos kommunen och bad om att få vara med under kommunens alla samtal och på så sätt kunna påverka utformningen, säger klubbchefen Annica Lundström till svenskgolf.se/wp.

Ni har haft ett bra samarbete med kommunen?
– Ja. Det här är ett arbete som pågått mellan golfklubben och kommunen i flera år. Golfklubbar i Sverige är nog inte så proaktiva som de skulle behöva vara gentemot kommun och länstyrelse. Ofta ligger golfbanorna på attraktiv mark.

Uppgörelsen innebär att Örebro City G&CC får 12 miljoner kronor av kommunen och pengarna ska täcka kostnaderna för de tre nya hålen.
Banarkitekten Christian Lundin har fått uppdraget designa de nya hålen och även se över den befintliga layouten.
– Det känns som att det bara finns vinnare i det här. Kommunen kan bygga bostäder på attraktiv mark nära Örebro universitet samtidigt som vi får möjligheten att få skapa tre nya riktigt bra golfhål. Vi bygger också om korthålsbanan så att den även kan användas som footgolfbana. Det blir klart under våren 2017, säger Annica Lundström.

Byggnationen kommer inte att påverka spelet och först när de nya golfhålen är spelbara genomförs markbytet.
Klubbens förhoppning är att kunna inviga sin nya bana på hösten 2019.
Örebro City G&CC har ett arrendeavtal för Gustavsviksbanan fram till 2034. 


Text: CM Hellsten • 2017-02-07
ArtiklarNyheterÖrebro City G&CCSvenska golfbanor
Scroll to Top