Frivillig-gruppen Dolda resurser – Christer, Arne (90 år), Olle och Håkan – i full färd med gul tee på banans tredje hål.

”Dolda resurser” fixade banan

Varje måndag i tre års tid har ett 40-tal medlemmar sett till att banan – och dess rykte – har fixats.

Text: Michael Åhman • 2016-03-03 Uppdaterad 2016-03-03

För tre-fyra år sedan hade Mölndals GK problem med greenerna. Ryktet i Göteborgs-regionen började gå att greenerna inte höll den klass man kanske förväntade sig.

Dessutom behövde stora delar av banan rejäla dräneringsarbeten, man behövde bredda fairway på många ställen, rensa upp omkring hela banan. Det fanns massor att göra som den ordinarie banpersonalen hade svårt att hinna med.

Då bildades gruppen Dolda resurser i samarbete med greenkeepern Daniel Karvik och banpersonal, som leder arbetet. Ungefär 40 medlemmar engagerade sig.

– Tillsammans med banpersonalen har de gjort ett fantastiskt jobb. Varje måndag under hela året har de jobbat. Oberoende om det är vinter eller sommar, regn eller solsken har gänget träffats och jobbat på banan, berättar klubbens sekreterare Daniel Johansson och säger att samvaron inom gruppen också haft stor betydelse.

Gruppen har gjort allt från att bygga nya tees, kratta bunkar till att klippa ruff. De har också gjort stora delar av allt dräneringsarbete som behövts. Engagemanget har blivit så stort att de till och med samlat in pengar och donerat till klubben för större arbeten som behöver göras.

– Resultatet är tydligt. Förra året öste bankonsulenten beröm över våra greener och det förändringsarbete som gjorts de senaste åren. Antalet greenfee-gäster ökade bra under 2015 och i en undersökning i höstas visar det sig att medlemmarna nu verkligen är nöjda med greenerna och banan!

Daniel Johansson tycker det är värt att uppmärksamma det här gänget som varje måndag gör stor skillnad för klubben. Det tycker vi också.

– Kanske kan vi också visa för andra klubbar i landet hur mycket som går att göra med ideella resurser.


Den här nyheten fick vi tack vare ett tips till redaktionen. Tipsa oss du också!

”Dolda resurser” fixade banan
På tre år har greener, utslagsplatser, dränering och ruffen runt banan fått en rejäl ansiktslyftning tack vare det frivilliga gänget. På bilden blir det 200 kvadratmeter ny tee.

”Jag spelar golf varje dag”


Text: Michael Åhman • 2016-03-03
ArtiklarBanorMölndals GKSvenska golfbanorVästergötland
Rulla till toppen