En av våra galna idéer skulle tvinga spelarna att balansera en driverbudget. Genrefoto: Getty Images

19:e hålet

7 mindre bra idéer för att hejda proffsens slaglängder

Längddebatten har hamnat i skymundan av tourkriget men är fortsatt aktuell.

Text: Svensk Golf • 2022-02-24 Uppdaterad 2022-02-24

Herrarnas tourvärld har den senaste tiden mest handlat om turerna kring den omtalade saudibackade golftouren Super Leauge. Dagligen kommer nya uttalanden och uppgifter. Då är det lätt att glömma fjolårets stora snackis – längddebatten. Som fortfarande är högst aktuell.
Till i år har de största tourerna anammat en ny lokal regel där klubblängden begränsas till 46 tum (regeln för vanliga golfare är fortsatt 48 tum). Detta har inte gjort någonting för att begränsa slaglängderna på touren eftersom det i stort sett bara var Phil Mickelson som påverkades. Resten spelade redan med 46 tum, eller kortare. 

Medan Mickelson, LIV Golf Investments vd Greg Norman och PGA Tour-kommissionären Jay Monahan bråkar om tourbestämmelser, avstängningar, uteslutning och dyka upp-pengar så väntas de två styrande golforganen R&A och USGA inom kort komma med nya besked i längdfrågan. Vad det blir återstår att se. Men förmodligen är det golfbollens eller golfklubbornas egenskaper som får ge vika. 

Även om de flesta tillverkare förstår att de är en del av problemet och välkomnar en ny utmaning så går det inte att komma runt att det är främst bland herreliten som slaglängderna ökar mest och snabbast och blivit ett problem (på vissa banor som inte designats för dagens kanoner). Att begränsa utrustningen för vanliga hackare skulle därför vara fel väg att gå och för att tillverkarna ska slippa producera två olika modeller – en för proffsen och en för amatörer – så har vi tagit fram sju mindre genomtänkta lokala regler som tourerna kan anamma. Inte för att proffsen ska börja slå kortare, utan för att begränsa deras möjligheter att hela tiden slå så långt som möjligt.

Obs! Nedanstående är inte 100 procent seriösa förslag.

1. Kort bana – driver förbjuden

Blir en värdbana för kort för proffsen om drivern får gå varm från tee? Förbjud drivern och låt dem känna på hur Henrik ”jag tar spoon” Stenson spelar varje tävling. Eller vänta nu. Bryson DeChambeau slår visst en träfemma knappt 280 meter. Tänkte inte på det…

2. Kort hål – driver förbjuden

Du får ha drivern med i bagen men när du kommer till Bay Hills sexa eller Riviera 10:e så får den inte användas för utslaget. Eller vänta nu. Hur långt var det som Bryson DeChambeau slog en träfemma?

3. Iron Man-tävlingar

Flytta fram tee och låt proffsen göra upp med enbart järnklubbor i bagen under en tävling – inte ens en hybrid är tillåten utrustning.
Eller vänta nu. Bryson DeChambeau vispar fram en järnfyra drygt 240 meter. Nåja, det är kortare än en driver.

4. Kort järn från tee

Att Bryson DeChambeau slår iväg bollen 300 plus meter med drivern är fascinerande att se. Att long-drive-spelaren Kyle Berkshire slår en järnåtta 270 meter är ännu mer beundransvärt. Välj ut de mest sårbara hålen för långa drives på banan och sätt upp en skylt märkt ”Short iron tee” och låt järnåtta vara den längsta tillåtna klubban där. Men om Ian Poulter vill toppa fram en järnnia så får han såklart det. 

5. Driverpott

Hur många drivar har du kvar, Rory?

Skicka in lite mer taktikgrubbel i spelarnas hjärnor genom att ge dem ett maximalt antal utslag de får slå med driver under en tävling eller rond. Här ser vi också ett belöningssystem där ett antal fairwayträffar (med driver) i rad ger extradrivar. Och en väldigt förvirrande ledartavla där allt detta ska redovisas.

6. Bullseye-bonus

Det är faktiskt ganska märkligt att det i stort sett enda bonuspriset som finns under proffstävlingar är HIO-bilar. Annars är det i regel bara en tävling som pågår, minst antal slag vinner. Det här borde tourerna verkligen utveckla och i det här längdsammanhanget föreslår vi att de på driverutsatta hål ritar upp en piltavla på långt järn-avstånd från tee där spelarna får bonus eller böter beroende på vilken del av tavlan de träffar. Bonusen ska såklart vara i sådan storlek att spelarnas girighet får dem att låta drivern vila… alltså 80 miljoner dollar eller så om du heter Phil Mickelson. Vi förstår att just den här punkten väcker hemska minnen hos några av er som råkat ut för de ofta helt värdelösa ”rakast drive”-tävlingarna på hemmaklubben. För det ber vi om ursäkt.

7. Blockera vägen 

Dogleghål där proffsen kan snedda rejält är i många fall de hål som främst lider av att proffsen slår längre och längre. Här föreslår vi att touren sätter upp tillfälliga blockader (exempelvis tv-torn, vattentorn eller mobila kaknästorn) precis vid tee som gör genvägarna omöjliga. Eller vänta nu. Bubba Watson spelar ju fortfarande på touren. Tänkte inte på det heller.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-02-24
19:e hålet19:e håletArtiklarNyheter
Scroll to Top