5de41963874b5

Utrustning

Så gjorde vi årets drivertest

14 drivers, tusentals slag och en testpanel. Så här har årets drivertest gått till!

Text: Svensk Golf • 2018-03-07 Uppdaterad 2019-12-12

SVENSK GOLFS JURY

Testpanelen bestod av tjejer och killar med varierande svinghastighet, svingtyp, ålder och spelskicklighet. Under testveckan slogs flera tusen slag för att kunna författa underbyggda omdömen.
Att testa drivers bygger på att smälta samman både subjektiva intryck och objektiva data. Till vår hjälp hade vi launchmonitorn GCQuad, den mest avancerade enhet som Foresight Sports utvecklat. Den fångar upp boll- och klubbdata med hjälp av fyra höghastighetskameror som tar upp till 10 000 bilder per sekund. På det viset kan vi med stor noggrannhet mäta och jämföra exempelvis bollhastighet, spinntal, utgångsvinkel och slaglängd.

För att göra testet så verklighetstroget som möjligt har riktiga gol ollar använts och all data med GCQuad är inhämtad med Titleist Pro V1x-bollar.

SÅ LÄSER DU TESTET

Under rubriken Svensk Golf säger summerar vi kort det viktigaste du behöver veta om den aktuella klubban.
Därefter följer kommentarer från testpa- nelen samt betyg, där deltagarna gett poäng till klubborna på en skala från 1–10 i följande tre områden.

FÖRLÅTANDE När träffbilden sviktar, hur mycket kostar det dig i längd- och sidled? Upplever du att klubban kräver mycket av dig eller är det lätt att få en bra bollflykt?

TRÄFFKÄNSLA Till stor del handlar träffkänslan om ljudet som avges. Men också vad händerna känner, hur klubban upplevs i träffen.

UTSEENDE Hur ser klubban ut i butikshyllan och hur ser den ut när du adresserar bollen? Form, färg och design under lupp.

Under punkten FORESIGHT SPORTS GCQUAD SÄGER ger vi en sammanfattad bild av vad launchmonitorsiffrorna visat. 

SÅ STOR ÄR SKILLNADEN

Något som drivertestet avslöjar för oss varje år är hur slående stor skillnaden är mellan olika klubbor för olika personer. Titta på siffrorna från några av våra panelister nedan. Carrymåttet visar hur stor längdskillnad det var mellan den driver i testet som de presterade bäst respektive sämst med. Varje driver har slagits i era omgångar och inställningarna har optimerats för att nå de bästa möjliga resultaten. Trots det är skillnaden i carry i snitt 20,2 meter för de här fem testdeltagarna.

Det finns med andra ord oerhört många meter att tjäna på att välja rätt driver för dig. Vi har också skrivit ut vilken driver som respektive testdeltagare slog längst med, som du ser finns det inte en vinnare för alla, nyckeln är att hitta just din vinnare. Så glöm inte att investera tid i en ordentlig driverutprovning innan du köper nytt! 

Så gjorde vi årets drivertest

Text: Svensk Golf • 2018-03-07
UtrustningDriversUtrustning
Rulla till toppen