Här är den svenska Europatourtävlingens historia

Kärt barn har många namn. Från Volvo Open på Delsjö till årets ­upplaga på Hills GC. Här är den ­svenska ­Europatourtävlingens historia.

Här är den svenska Europatourtävlingens historia
Arnold Palmer lockades till ­Sverige av ­urkraften och idrottslegenden Sven Tumba.
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Egentligen började alltihop i juli 1968 när självaste Arnold Palmer kom till Sverige för att spela uppvisningsgolf på Lidingö och Falsterbo.
Givetvis var Sven Tumba inblandad, men det var affärsmannen Tom Lidén från Trollhättan, som på 60-talet bodde och studerade i USA och på olika vägar lärt känna Palmer, som tog hit den sjufaldige majorvinnaren.

På den tiden förde svensk golf en lågmäld tillvaro. Det fanns 30 banor och 30 000 golfare. Idag har vi 455 banor och nästan en halv miljon spelare.

När Arnold Palmer slog ut på Lidingö tillsammans med ­Tumba, John Cockin och Hasse Hedjerson var 3 000 ­intresserade på plats. Några ­dagar senare flockades 5 000 åskådare på Falsterbo för att se Palmer, Tumba, Cockin och Claes Jöhncke spela.

Året efter kom Jack Nicklaus, som vid den tiden hade hunnit vinna sju av sina 18 majors, och visade upp sig på Båstad och Örebro.

Succé igen och borde det inte gå att…?

Jodå. Tom Lidén kontaktade Volvo, undrade om de kunde tänka sig att sponsra en proffs­tävling, den första någonsin i Sverige. Det kunde Volvo.

Bob Charles på Drottningholm under den första upplagan av SEO.

Tävlingen fick namnet Volvo Open och spelades i september 1970, på två banor; Delsjö och Drottningholm. I startfältet fanns bland andra Jack Nicklaus, Bob Charles, Peter Thompson och Kel Nagle. Alla fyra hade vunnit The Open.

Den totala prissumman var 200 000 kronor. Fransmannen Jean Garaïalde tog hand om ­segerchecken på 40 000 kronor. Han var ett slag före Nicklaus – som missade den sista putten för särspel.

Det blev bara en upplaga till av Volvo Open, men stenen var satt i rullning och det dröjde inte länge förrän Sven Tumba – hockeylegendaren, idésprutan och mannen bakom det svenska golfundret – 1973 grundade Scandinavian Enterprise Open, SEO, Sveriges första tävling på Europatouren med imponerande starka startfält.

"Vi ska bli den femte tävlingen i världen. Den största vid sidan av de fyra stora", sa Sven Tumba som hade fått ihop en prispott på 270 000 kronor till den första upplagan av SEO.
Tumba "kände alla" och locka­de varje år världsstjärnor och majorvinnare till tävlingen.

Sverige hade även en andra Europatourtävling under några år. PLM Open spelades 1986–1990.

1991 slogs SEO ihop med PLM och fick nu heta Scandinavian Masters som senare blev Nordea Masters och som i år blivit Scandinavian Invitation.
Ska vi vara riktigt noga så är tävlingen inne på sitt elfte namn.

1993 var Scandinavian Masters den tredje största tävlingen på Europatouren efter The Open och Volvo Masters.

Idag är läget ett annat. Av Europatourens 48 tävlingar, inklusive majors, är 38 större eller lika stora.

1980. Greg Norman lyfter den klassiska SEO-pokalen på Vasatorp.

1981. Seve Ballesteros på Linköpings GK.

1982
Bana: Linköpings GK.
Segrare: Bob Byman, USA.
I Linköpings klubbhus hänger fortfarande bilderna på väggarna och i entrén finns en stor plexiglasskiva som spelarna skrev sina namnteckningar på. Roliga minnen, viktigt för golfen i stan.
– Det två åren betydde ju allt för klubben egentligen. Jag vill påstå att det var precis vid den tiden som golfen började bli publik. Från att ha varit den där lite udda sporten så började folk komma ut. Det är nästan så att det pratas om det fortfarande, säger Hans Nydahl.

1983
Bana: Ullna.
Segrare: Sam Torrance, Skottland.
På sin 50-årdag den 27 augusti 1981 invigde Sven Tumba Ullna med Prins Bertil vid sin sida. Två år senare var det dags att spela SEO på hans egen skapelse vid Ullnasjöns norra strand.
Sven Tumba ritade banan själv, men kompisar som Prins Bertil, Ingemar Johansson, Sean Connery, Seve Ballesteros, Jack Nicklaus med flera fick vara med på ett hörn på varsitt hål. Tumba såg också till att det blev Jack Nicklaus som 30 år senare renoverade banan. Själv fick han dock aldrig se det färdiga resultatet som stod klart 2013. Sven Tumba dog 2011.

1984
Bana: Ullna.
Segrare: Ian Woosnam, Wales.
SEO är nu fjärde största tävling på Europatouren med en prispott på strax under två miljoner kronor. 164 centimeter långe Woosnam är en av två spelare som slutar under par och åker hem med en segercheck på drygt 300 000 kronor. 

1985
Bana: Ullna.
Segrare: Ian Baker-Finch, Australien.
Johnny Miller och Sandy Lyle är i delad ledning efter tre ronder men båda tappar sista dagen. Baker-Finch vann även The Open 1991. Förra året lämnade han tillbaka sin guldmedalj till R&A i utbyte mot 50 000 dollar till välgörenhet. 

1982. Ett oplanerat andra besök på Linköpings GK och en andra SEO-titel för Bob Byman.

1990. Craig Stadler dompterar på Drottningholm.

1994. Jesper Parnevik hälsar på slutsegraren Vijay Singh.

1995. Jesper Parnevik vinner.

1996. Lee Westwood tar sin första seger på Europatouren på Forsgården.

2003. Adam Scott gick hela­ ­vägen på Barsebäck.

2015. Marcus Kinhult i hetluften.

2011. Alex Norén vinner.


Har du besökt den svenska ET-tävlingen?
Ja
47
4
Nej