Vikarierande caddien arg på Kuchar: ”Rätt ska vara rätt”

Matt Kuchar vann Mayakoba Classic under hösten 2018 och fyllde på bankkontot med drygt 12 miljoner kronor. Hans vikarierande caddie fick 46 400 kronor och är nu besviken.

Vikarierande caddien arg på Kuchar: ”Rätt ska vara rätt”
Matt Kuchar och hans vikarierande caddie, David Ortiz, efter segern i Mexiko. //Foto: Getty images

I början av november 2018 vann Matt Kuchar Mayakoba Golf Classic. Efter det har amerikanen vunnit ytterligare en gång på touren och för tillfället leder han säsongslånga tävlingen FedExCup. Allt borde alltså vara helt perfekt.

Men helt problemfri är inte Kuchars tillvaro. Detta tack var en vikarierande caddie kallad "El Tucan". 

När Matt Kuchar vann Mayakoba Classic använde han sig inte av sin ordinarie caddie utan anlitade istället en lokal bagbärare vars riktiga namn är David Giral Ortiz. Inför tävlingen hade Kuchar och Ortiz en muntlig överenskommelse gällande betalningen.
Enligt mexikanen skulle han få 3 000 dollar och en ospecificerad summa av vinstpengarna. Eftersom Kuchar lyckades vinna förväntade han sig en ganska stor procentsats. Så blev inte fallet. 

Till Golf Magazine skriver Ortiz i ett mail att han fick 5 000 dollar efter segern, vilket är en bråkdels procent av de 1 296 000 dollar (12 miljoner kronor) Matt Kuchar fick för segern.
"Jag är en ödmjuk man som tar hand om min familj och jobbar hårt. Jag vill bara ha en rättvis summa för den hjälp jag gav Matt Kuchar", skriver Ortiz till tidningen.
"Jag försöker inte nedvärdera Matt Kuchar eller ge honom ett dåligt rykte. Men rätt ska vara rätt och jag känner mig utnyttjad eftersom jag litade på Matt".

Vad caddies får betalt av sina spelare varierar väldigt mycket men ungefär 10 procent av vinstsumman brukar gälla för en spelare som vinner. Det skulle alltså innebära 130 000 dollar. Men Ortiz skriver i ett brev att han inte förväntat sig mer än 50 000 dollar i kompensation.
"Matt är en bra person och en fantastisk spelare. Han behandlade mig väl. Jag är bara besviken på hur allt slutade", skriver Ortiz till Golf Magazine. Och på frågan om han vill vara caddie åt amerikanen igen är svaret tydligt:
"Nej, tack. Jag är lite förbannad. Jag är lite förvirrad".

Borde caddien få mer betalt?
Ja
729
29
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.