Tiger: ”Måste börja styrketräna”

Tiger Woods är en av de mest vältränade golfarna på PGA Tour. Men det är inte tillräckligt, enligt honom själv.

Tiger:  ”Måste börja styrketräna”
Tiger Woods kommer ta ett uppehåll från golfen efter Ryder Cup. Men det innebär ingen solstol och paraplydrink. Istället är det gymmet som gäller. //Foto: Getty images

Tiger Woods har två tävlingar kvar av säsongen. Tourfinalen på East Lake och Ryder Cup i Frankrike ska spelas av 14-faldige majorvinnaren – sedan är det vila som gäller. 

Efter BMW Championship meddelade amerikanen att det kommer dröja innan han tävlar igen därefter. Men det är inte någon lugn semester som väntar, tvärtom.
– Jag kommer ta ett långt uppehåll efter Ryder Cup och utvärdera allt. Men framför allt behöver jag börja styrketräna och bli starkare i vissa områden. När man spelar varje vecka känns det som att man tränar för att reducera muskelminskningen. Vilket är svårt, sa Woods efter det avslutande varvet på måndagen.

Att Tiger Woods gillar att styrketräna är ingen nyhet och på många sätt var han en pionjär när det kom till styrketräning på golfens elitnivå.

Bland annat har hans tidigare ärkefiende på banan, Phil Mickelson, tackat Woods för vad han bidrog med när han kom fram.
– Jag är extremt tacksam över att jag har fått tävla med och mot Tiger Woods under alla de här åren. Jag tror inte att jag skulle spelat så bra som jag gjort om inte Tiger Woods hade spelat under samma era. 
– Jag hade inte heller kunnat vara kvar på touren och behålla min hälsa som jag gjort om det inte vore för Tiger Woods, sa Mickelson i början av mars.

I februari, under en presskonferens under Valspar Championship, berättade Tiger Woods om hur hans träning såg ut innan alla skador.
Och när man hör om de dagarna är det lättare att förstå hur han kunnat vinna 79 gånger på PGA Tour.
– Jag brukade springa 6,5 kilometer varje morgon. Sedan gick jag till gymmet och tränade. Därefter slog jag bollar i två-tre timmar och gick sedan ut och spelade på banan. Jag kom därefter tillbaka och tränade på mitt närspel. Sedan sprang jag ytterligare 6,5 kiometer och om någon efter det ville spela basket eller tennis – gjorde jag det. Det var min dagliga rutin. 

Trots att han inte tränar lika hårt nu är han fortfarande en flitig gymbesökare. Under söndagen av BMW Championship, en dag som regnade bort, var det inte enbart vila för amerikanen.
– Jag lyfte vikter vid två tillfällen och fick sedan lite behandling. Och så såg jag väldigt mycket amerikansk fotboll.

Ett liknande träningschema, om inte ännu hårdare, är vad som väntar för Tiger Woods under hans uppehåll. Till journalister på plats i Philadelphia förklarade han varför han tränar så hårt.
– Det du gör på försäsongen är vad som du kan underhålla under året, framför allt de här sista veckorna, och jag var inte alls förberedd på det här. Jag visste inte hur mycket jag skulle kunna spela utan försökte bara starta. Så, till nästa år har jag mer kunskap om vad som kommer att krävas under försäsongen och det kommer resultera i en helt annan säsong.


Borde golfare styrketräna mer?
Ja
109
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.