Spieth riskerar böter – måste spela bättre i sista rundan

Jordan Spieth är just nu rankad utanför tourfinalen och kan därmed bli straffad av PGA Tour – då han kan bli först någonsin att bryta mot en regel.

Spieth riskerar böter – måste spela bättre i sista rundan
Jordan Spieth håller tummarna för att det blir en sista runda i Philadelphia, då han måste spela sig in i tourfinalen. //Foto: Getty Images

Jordan Spieth riskerar inte bara att missa tourfinalen. Amerikanen kan dessutom få både böter och avstängning om han inte kvalar in till den sista tävlingen för PGA Tour-säsongen.

De 30 högst rankade spelarna får en plats i Tour Championship och med en försenad runda kvar av den näst sista tävlingen, BMW Championship, är Spieth rankad 31. 

Anledningen är att Spieth då bara skulle spela 24 tävlingar på PGA Tour den här säsongen, vilket är en tävling för lite för att vara på rätt sida gränsen. PGA Tour införde nämligen en regel för två år sedan som innebär att spelarna måste spela minst 25 tävlingar under säsongen eller delta i en tävling de inte spelat de senaste fyra åren.

Jordan Spieth har alltså inte spelat i någon tävling där han inte deltagit tidigare och med veckans tävling har han 23 starter på touren. Ryder Cup i Frankrike räknas som hans 24:e tävling och därmed måste han kvala in till Tour Championship på East Lake.

Om Jordan Spieth misslyckas med att kvala in till tourfinalen blir han den första spelaren någonsin att bryta mot regeln. Straffet, enligt PGA Tour, kan vara allt ifrån tre tävlingars avstängning till böter på minst 20 000 dollar, ungefär 180 000 kronor.

Gissningsvis vill Spieth helst få böter och inte avstängning. Under året har amerikanen nämligen tjänat 2,8 miljoner dollar, cirka 25 miljoner kronor, på PGA Tour.


Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.