5de3fec51674e

Tournytt

Spelaren som äger banan och projektleder stortävlingen

Annelie Weimenhög har en nyckelroll i Turfman Allerum Open – en av Sveriges största tävlingar för damer. Hon finns med i det starka internationella startfältet, men är dessutom projektledare för tävlingen och delägare i arrangörsklubben.

Text: Bo Steffensen • 2018-08-30 Uppdaterad 2019-12-12

Sverige har inte någon damtävling på Europatouren, däremot två på undertouren LET Access.
Den ena, Anna Nordqvist Västerås Open, spelades för några veckor sedan. Nu är det dags för den andra – Turfman Allerum Open på Allerum GK strax norr om Helsingborg som spelas 30 augusti–1 september.

Tävlingen – som även ingår på Swedish Golf Tour – är, liksom Västerås, ny på årets program men alltså redan störst i Sverige med ett starkt internationellt startfält.
– Ja, jag har nästan försökt låta bli att titta för att inte känna mig stressad. Men förutsättningarna finns för att det här ska bli bra. Banan har ju varit tufft ansatt sedan i somras eftersom vi hade sådan torka men nu har det kommit regn de senaste veckorna så den är grön igen. Nu önskar man bara att det växer sig tätt också. Men greenerna är jättefina, klubbhuset har byggts om och hela anläggningen har rustats upp för x antal miljoner de sista två åren, säger Annelie Weimenhög.

Följ svenska proffstouren i SGT-bloggen

HON HAR en speciell roll den här veckan. 31-åringen ska pegga upp på torsdag, samtidigt är hon projektledare för tävlingen med “miljoner” splittrande detaljer att ta tag i.
– Jag står och packar upp kexchoklad samtidigt som jag ska slipa lite på min sving och rodda med funktionärer … Det är väl lite blandade tankar hur jag ska klara av detta men samtidigt när jag väl är ute på banan så brukar jag känna mig ganska lugn. Jag tänker släppa fixandet nu och lämna över till pappa, säger hon.

Pappa heter Per, äger en tredjedel av Allerum GK och är verksamhetschef på anläggningen. Annelie Weimenhög äger en sjättedel. Det finns ytterligare två ägare.
Allerum är en av pilotklubbarna i förbundets 50/50-projekt och har, bland annat, arrangerat tourkvalet till Nordic League för herrarna under flera år, och ska göra det i oktober igen.
Nu slår man till med Sveriges största tävling för damer.
– Ja, det är ju lite maffigt. Vi kände att det var dags att göra något för tjejerna också. Det utvecklar golfanläggningen och jag själv har spelat på Swedish Golf Tour sedan 2010 och vill gärna ge tillbaka lite. Det är många som kommer hit direkt från LPGA-kvalet i USA och jag sitter just nu och roddar med några tjejer som vill gå ut på eftermiddagen för de landar sent, säger Annelie Weimenhög.

"Att vi är unga är bara till vår fördel"

STARTFÄLTET är starkt med 132 spelare från hela Europa, varav 50 procent svenskor. Här finns, bland andra, nyblivna Europamästarinnorna Linda Wessberg och Cajsa Persson, Emma Nilsson (som leder Letas-rankingen), Lynn Carlsson (13 på LET-rankingen), Jessica Karlsson, Johanna Gustavsson, Sarah Nilsson, Frida Gustafsson Spång, Emma Westin, Isabella Ramsay, Filippa Möörk, My Leander och amatören Maja Stark (som var tvåa i Västerås).
Klubben står rustad. Sponsrade shuttlebilar till det officiella hotellet finns, inlånade vagnar från medlemmar likaså, banan är uppmätt efter alla konstens regler och nu filas det på detaljerna; blommor planteras, grus läggs på parkeringen, alla nationers flaggor ska hissas.
Inträdet blir gratis.


Varför blev det en tävling på Letasnivå?
– Jag fick frågan före jul om vi ville ha en SGT-tävling för tjejer. Vi kände då att det skulle bli lite kort om tid att ta tag i det och få fram sponsorer. Men i mars, när jag var i Kapstaden och spelade Sunshine Ladies tour så ringde pappa. Då hade han pratat med förbundet som undrade om inte vi kunde ta en Letas-tävling för de behövde en anläggning de kunde fördela ut en tävling på. Förbundet gick in med lite stöttning och vi fick gehör direkt från Helsingborgs stad som gick in med rätt mycket pengar. De satte dessutom som krav att de skulle vara ett treårskontrakt på tävlingen för att de skulle satsa pengar på ett internationellt event, säger Annelie Weimenhög.

DET HAR visserligen blivit en fjärdeplats på SGT i år för Annelie Weimenhög men i övrigt beskriver hon säsongen som “lite halvknackig”. Kanske blir så om man har många andra järn i elden samtidigt.
– Jag jobbar mer än hundra procent, samtidigt som jag försöker spela på den svenska touren. Jag sköter all administration här på klubben och står i receptionen, så det är lite svårt att kombinera. Jag är glad när jag kommer iväg och kan spela men det blir ju inte den satsningen som man kanske önskar om man jagar topplaceringar.

Lindbergs caddie coachar på SGT

Du vet i alla fall vad du ska syssla med?
– Exakt. Jag brinner så mycket för att driva golf och jobba med golf så jag står lite vid ett vägskäl. Fast jag vet ju nu vad jag satsar på, golfen kommer i andra hand. Kan jag driva Allerum framgångsrikt så är jag väldigt lycklig.

MAN KAN med fog säga att Annelie Weimenhög har ett helhetsperspektiv. Hon har så att säga fått golfen inympad i blodet sedan barnsben.
– Oh ja! Jag har sovit på fjärde green för att min pappa var med och anlade banan. Jag satt bak på maskinerna och åkte runt på harvar och grejer. Så jag har växt upp här och letat bollar och grodor i dammarna så det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag vill ju att arrangemanget ska bli lyckat för vi har ju sagt att det ska hålla i tre år – och vi vill utveckla det till något ännu större, kanske, säger hon.

Något större skulle innebära Europatouren. En tävlingsnivå som fanns för några år sedan alldeles i närheten av Allerum, när Helsingborgs Open spelades på Vasatorp.
Kanske kommer den tillbaka, kanske blir det Allerum som tar över stafettpinnen.
– Om vi får göra det eller någon annan är inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi får upp svensk damgolf och att vi får tillbaka en LET-tävling i Sverige . Vi har så många bra spelare som förtjänar att ha tävlingar på hemmaplan, säger Annelie Weimenhög som även är engagerad i Skånes golfförbund.
– Jag driver vintertouren som vi har här med fem, sex tävlingar i oktober och november. Det är många bollar i luften, men det är roligt.



Text: Bo Steffensen • 2018-08-30
TournyttSwedish Golf TourTournytt
Scroll to Top