Scottish Open: Kanonstart av Dantorp – men List leder

Långsamma greener och måttlig vind gav låga scorer. List tangerade banrekordet.

Scottish Open: Kanonstart av Dantorp – men List leder
Jens Dantorp tackar spelkamraten Scott Fernandez, Spanien, efter första rundan i Scottish Open. Båda spelarna landade på 64 slag. // Foto: Harry How/Getty Images.

Det blev en bra svenskdag när Scottish Open inleddes på Gullane GC.

29-årige skåningen Jens Dantorp gjorde sin bästa rond för året när han gick runt på 64 slag (-6), endast ett slag från banrekordet. Jens har aldrig vunnit på Europatouren, men har två segrar på Challenge Tour.

Jens briljerade med en eagle på det sjätte hålet – par 4/364 meter – och såg länge ut att få dela ledningen efter första dagen.

Näst bäst bland svenskarna är Robert Karlsson (-5). Den rutinerade katrineholmaren ville inte vara sämre än Dantorp och slog till med en eagle på det 426 meter långa nionde hålet (par 4)!

Amerikanen Luke List jagar sin första seger på Europatouren. // Foto: Stan Badz/PGA Tour

Peter Hanson kom in på -4, och ännu bättre såg det länge ut att sluta för Joakim Lagergren. Han låg sensationellt fem under par efter sex hål. Men forceringen kom av sig och Lagergren fick nöja sig med -3 för dagen, samma resultat som Alexander Björk.

Det såg länge ut som Dantorp skulle dela ledningen med fyra andra spelare – däribland Rickie Fowler, som vann på Gullane senast han spelade Scottish Open här (2015). Fowler var mycket nöjd med hur banan spelades. Framför allt därför att greenerna hålls mycket långsammare än på en typisk Europatour-bana. Man gör det för att gardera sig mot starka (torkande) vindar.

– Jag gillar det eftersom du verkligen måste slå till bollen, inte bara försöka slå den till en punkt och låta den arbeta vidare mot Fowler.

Han menar att långsammare greener, 9-10 på stimpmätaren, premierar bra puttning.

– Långsammare greener förstärker en dålig träff. Om du missar en uppförsputt i motvind kan det bli väldigt mycket fel.

Mot slutet av dagen åkte dock Fowler, Dantorp & Co ner ett snäpp på resultattavlan. Då kom amerikanen Luke List in med 63 slag på scorekortet – tangerat banrekord.

Den 33-årige amerikanen har aldrig vunnit på Europa- eller PGA-touren. I maj i år var det dock nära då han förlorade i särspel mot Justin Thomas i Honda Classic.

– Jag lyckades treputta på andra hålet. Det blev en sporre för mig att spela bättre, sa List som berättade att han inte besökt de brittiska öarna sedan han spelade Palmer Cup för "ett dussin år sedan".

Är det dags för en seger nu?

Jag tror på svensk seger i Skottland!
Ja
26
19
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.