Kinhult: ”Det är sjukt roligt”

Snart åker Frida Kinhult till USA för fyra år på college. Vad kunde då vara lämpligare än en tävling på hemmabanan?  

Kinhult: ”Det är sjukt roligt”
Frida Kinhult ser fram emot att spela tävling på hemma

I Golfsverige behöver 18-åriga Frida Kinhult, från Skaftö, egentligen ingen större presentation. Pappa Mikael har varit tränare på Skaftö GK, brorsan Marcus spelar på  Europatouren och hon själv är en av tjejerna i det framgångsrika flicklandslagsgänget (tillsammans med Beatrice Wallin, Linn Grant, Maja Stark, Julia Engström och Amanda Linnér) som "sopade rent" förra säsongen. I år är samtliga, utom Engström som blivit proffs, uppflyttade i damlandslaget.

Det är första gången bohuslänska Skaftö GK arrangerar en tävling på Swedish Golf Tour. Skaftö Open, i stora delar ett initiativ av krögaren Reine Patriksson, har en prispott på 300 000 kronor och är därmed redan en av de största tävlingarna på touren.
– Det blir kul både för mig, släkten och kompisar. De som velat se mig spela har haft lite svårt för jag är inte så mycket i Sverige, säger hon inför Skaftö Open på Swedish Golf Tour.

Tävlingen, som spelas 20–21 juni, blir också speciell för Frida Kinhult som är uppväxt inte långt från banan.
– Absolut. Det är sjukt roligt. Dels att den går här, dels att det är Reine som har dragit i och tagit fram allting. Han är gudfar till Marcus så han har varit vår extrapappa hela livet och hängt med. Det känns väldigt nära för mig; han gör det, hemmabana, första gången, mycket prispengar. Det är väldigt många positiva pusselbitar, säger hon.

Har du varit med och hjälpt till?
– Jag har väl varit lite mer av ett bollplank och "tänkare" tillsammans med Reine. Under torsdagen, finaldagen, kommer Bohuslän Dals golftjejer att vara här och jag ska ha en liten clinic med dem på förmiddagen och sedan ska de spela några hål och kolla när vi kommer in på slutet.

Många gäster i Skaftöhuset nu då?
– Maja Stark bor här. Det räcker, ha ha.

Frida Kinhult har inte spelat så många SGT-tävlingar i sin karriär och den här är, passande nog, den hon hinner med i år.
– Veckan efter är det British Amateur. Sedan är jag hemma en vecka, jag måste packa om och träna annars hinner jag inte det för det kommer fyra veckors spel i rad efter det; lag-EM, seriespel, individuella EM och British Open-kvalet som förhoppningsvis slutar med att jag stannar hela veckan. Jag ska spela måndagkvalet. Efter det är jag hemma en dryg vecka innan jag flyttar till USA, säger hon.

College har funnits med i Frida Kinhults plan en längre tid. Nu har det blivit dags. Fyra år på Florida State University väntar. Där ska hon läsa sport management. Flyget till USA går 16 augusti.
– Jag har varit och hälsat på laget tre gånger så jag känner spelarna på det sättet. Beatrice Wallin åker ju med mig nu och vi är fem nya till hösten. Vi två från Sverige, en danska som heter Puck som jag känner ganska bra och en tjej från England som jag också känner bra. Det är ändå fyra som har campat ihop i Europa under några år så det  blir kul.

Du och Beatrice Wallin  fortsätter campa ihop?
– Vi kommer att ha en egen lägenhet tillsammans precis utanför skolområdet. Bea och jag har ju hängt ihop sedan vi var små. Vi började tävla tillsammans när vi var elva, tolv år och vi fungerar väldigt bra tillsammans. Det är min närmaste vän så det är kul att göra en sådan här grej med henne.

Grundtanken är att gå färdigt college?
– Ja, utbildningen är fyra år, sedan får vi se. Går golfen i en positiv riktning kanske man blir sugen på att testa ett kval mot LPGA. Det finns ju alla möjligheter, skulle jag klara kvalet kan jag köra på det om det känns rätt, skulle jag inte klara det så kan jag alltid backa tillbaka till skolan igen.

Nordea Masters börjar 16 augusti. Du kan alltså inte se Marcus spela på Hills?
– Nej, vi åker första dagen där och vi flyger från Oslo så vi vågar nog inte köra genom Göteborg alltför sent, så vi missar Marcus, säger Frida Kinhult.

Framtiden är utstakad. Dubbelt lämpligt då med en hemmatävling innan du drar?
– Jo, precis. Det blir kul både för mig och släkt och kompisar. De som velat se mig spela har ju haft lite svårt eftersom jag inte är så mycket i Sverige. Nu kan ju farmor och mormor vara med också, säger Frida Kinhult.


Jag har spelat Skaftö!
Ja
36
17
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!