DP World Tour Championship – Day One

Tournytt

KRÖNIKA: Björk kan avsluta succéåret med en seger

Jesper Johansson hyllar Alexander Björks fina debutsäsong på European Tour och hans självklarhet i tourfinalen, där han nu satt sig i en fin position för att kunna vinna.

Text: Jesper Johansson • 2017-11-16 Uppdaterad 2019-12-12

Nuvarande säsong är debutåret för Rolex Series på European Tour. Det innebär att åtta tävlingar under året har haft en större prissumma än de andra och därmed mer rankingpoäng i Race to Dubai.

Ett viktigt steg framåt för touren om man inte vill att de bästa spelarna ska flyga till andra sidan Atlanten för pengastinna PGA Tour.
Och det nya greppet har i mångt och mycket blivit en succé.
Flera stora spelare har deltagit i tävlingar i Europa och prestigen har därmed höjts överlag på touren.

Men alla spelare tjänar inte på Rolex Series.
Rookies har i år fått färre starter än tidigare, och därmed haft det varit tuffare att klättra på Race to Dubai-rankingen och säkra ett kort till kommande säsong.
Det bekymret har dock inte nykomlingen Alexander Björk haft.

KRÖNIKA: Björk kan avsluta succéåret med en seger
Getty Images

Växjösonen har spelat enastående hela året och är därför med i veckans DP World Tour Championship i Dubai – där endast de 60 bästa spelarna under året har en starttid.
– Direkt när jag fick reda på att jag kvalat in på ET satte jag upp ett mål att vara med i den här tävlingen i Dubai, sa Alexander Björk till svenskgolf.se/wp efter sitt lysande öppningsvarv i Dubai.

Flygande start av Björk i Dubai

Jag pratade med Alexander Björk för ungefär ett år sedan. Han hade då säkrat sin rättighet till spel på European Tour och stod i en golfhall och kände om svingen fanns kvar.

Jag var då, i ärlighetens namn, osäker på om spelet fanns för att vara bland European Tours 60 bästa spelare även om jag trodde han skulle kunna behålla kortet.

Några veckor senare reste han till Sydafrika och slutade delad sjua. Ytterligare sex månader senare hade Alexander Björk bland annat spelat sig till en delad 15:e, två delade 14:e, en delad 13:e, en femte och en delad tredjeplats.

TV: Rose gör eagle från bunkern

På den vägen är det och för att göra sitt debutår på touren har Alexander Björk spelat oerhört jämnt på en hög nivå och bevisar gång efter annan att han hör hemma bland de bästa spelarna i världen.

Alexander Björk har på 27 starter endast missat åtta kvalgränser. Det är oerhört begåvat under ett debutår och det krävs en viss typ av skicklighet för att klara av det.
Inte ens alla toppspelare besitter den förmågan.

Rose nu favorit att ta hem Race to Dubai

I Frankrike slutade Alexander Björk trea efter att ha varit i delad ledning efter 54 hål. Med flera resultat nära toppen visar han att spelet finns där.
Allt handlar nu bara om att ha rätt vecka.

Efter 18 spelade hål är Björk inte bara med i veckans tourfinal, som var hans säsongsmål. Han har också satt sig i en position att kunna vinna den.
Visst, det är 54 hål kvar att spela och mycket kommer att hända.

Men svenskens spel håller en oerhört hög nivå och med lite flyt – ja, varför inte?


Text: Jesper Johansson • 2017-11-16
TournyttAlexander BjörkEuropean TourKrönikaTournytt
Rulla till toppen