Thomas Bjorn Ryder Cup Media Day

Tournytt

Nu börjar jakten på Europas Ryder Cup-platser

Från och med den här veckan kan spelarna på European Tour samla poäng för att ta en plats i nästa års Ryder Cup-lag.

Text: Jesper Johansson • 2017-08-28 Uppdaterad 2019-12-12

Jakten på en europeisk plats i Ryder Cup börjar den här veckan. Under de kommande tolv månaderna ska Europas bästa golfare på herrsidan göra upp om fyra platser från European Tour och fyra platser från världens alla tourer.

Veckans D+D Real Czech Masters är den första tävlingen där poäng samlas in och de fyra med mest poäng efter nästa års upplaga av Made In Denmark tar sig automatiskt in i laget.

Europas kapten, Thomas Björn, får sedan välja ut ytterligare fyra spelare som ska ta hem pokalen till Europa.
– Hittills har det varit mycket planering men nu kommer mitt fokus att skifta till de tolv spelare som ska spela, vilket är det absolut viktigaste. Jag känner väldigt många spelare på touren, många är goda vänner till mig. Jag försöker att balansera kaptensjobbet med de relationerna, säger Thomas Björn till European Tour

Det är Robert Karlssons roll inför Ryder Cup

Danske kaptenen vill gå in i det kommande året med ett öppet sinne och på så sätt se till att ha det bästa möjliga laget när den klassiska tävlingen spelas på Le Golf National.
– Det finns så mycket talang i Europa just nu. Om du tittar på de spelare som är rankade 25 till 30 i Race to Dubai är de verkligen talangfulla och väldigt kapabla till låga resultat. Man vet inte om de kommer att ta nästa steg och bli en av de bästa spelarna i Europa och då ta en plats i laget.
– Men jag är inte orolig då jag ser så mycket stor talang där ute och dessutom finns en hel del spelare med mycket erfarenhet.

Norén om Ryder Cup-banan: ”Väldigt svår och väldigt bra”

Och det är just en kombination av erfarenhet och ungdomlig entusiasm Thomas Björn vill ha i sitt lag.
– Som det ser ut i dag kommer det vara ett välbalanserat lag. Man måste ha  både rookies och erfarna spelare i laget.
–Våra spelare är några av de bästa i världen och jag ska bara sitta bredvid och försöka ge dem så bra direktiv som möjligt, säger Björn.

Som svenskgolf.se/wp tidigare rapporterat har poängsystemet gjorts om till nästa upplaga av tävlingen mellan Europa och USA. De tävlingar som är närmare själva matchen ger mer poäng än de som spelas nu. Anledningen till det är att man vill ha spelare som är i form.

Starten av de tävlingar som ger mer poäng är nästa års BMW PGA Championsip på Wentworth, där Alex Norén är regerande mästare.

14 svenskar finns med i ET-tävlingen i Tjeckien där Ryder Cup-poängen börjar delas ut, förutom vice-kapten Robert Karlsson även Niclas Fasth, Alexander Björk, Jens Fahrbring, Sebastian Söderberg, Anton Karlsson, Pontus Widegren, Richard S Johnson, Niclas Johansson, Jens Dantorp, Johan Edfors, Michael Jonzon, Joel Sjöholm samt Oscar Lengdén. 


Text: Jesper Johansson • 2017-08-28
TournyttEuropean TourRyder CupThomas BjörnTournytt
Scroll to Top