146th Open Championship – Second Round

Tournytt

Rånad – både på och utanför golfbanan

"Jag kommer förmodligen att vara mer försiktig med vissa saker i framtiden"

Text: Martin Strömberg • 2017-07-21 Uppdaterad 2019-12-12

Titelförsvararen Henrik Stenson fick ingen optimal uppladdning inför andra ronden.

Huset där Stenson bodde fick ovälkommet besök under Stensons förstarond och kvällen ägnades åt att fylla i papper åt polisen som undersökte huset och inte åt en lugn kväll med familjen för att ladda batterierna.

– Det var lite halvkaotiskt och surrealistiskt och inte den eftermiddagen och kvällen som jag såg framför mig. Jag fick reda på det när jag fortfarande var hos fysioterapeuten ute på banan. Det viktigaste är ändå naturligtvis att ingen blev skadad och jag hade en del smutstvätt som jag har tvättat upp så det går ingen nöd på oss på det viset. Tjuvarna fick visserligen med sig en hel del värdesaker, men mina personliga saker hittade de inte så de fick ingen full jackpot.

Har polisen fått tag på den som gjorde inbrottet?

– Nej, inte vad jag vet. Jag ska ut och leta ikväll, säger Stenson med sin sedvanliga ironi.

Har du någon aning om någon har följt efter dig eller hur de visste om var du bodde?

– Nej, jag har naturligtvis tagit en hel del bilder med folk, jag misstänker absolut ingen av dem, men man syns i sociala medier och har haft en bil med Open-loggan på den här veckan så det finns en mängd olika scenarion som kan ha gjort att de vetat. Det enda jag vet är att jag inte tror på slumpen utan att det är någon som vetat om att det var jag som bodde där och att jag var ute och spelade.

Kommer detta att förändra någonting hur du gör framöver?

– Jag kommer förmodligen att vara lite mer försiktig med vissa saker i framtiden.

Golfmässigt blev andra ronden en blöt och blåsig historia där de flesta spelarna fick kämpa hårt för scoren, så också Henrik. Till slut blev det 73 slag (+3) och en placering någonstans runt 25:e.

– Det var en tuff dag därute och det visste vi att det skulle bli. Jag spelade inte tillräckligt bra och hade dessutom motflyt. Jag hamnade i tre bunkrar, givetvis på eget bevåg men jag hade riktiga skitlägen alla gångerna.

Spelpartnern de första två dagarna, Jordan Spieth, leder The Open efter två dagar och hans puttning de första 36 hålen ger Henrik minnen från tidigare ronder ihop med Spieth. Amerikanen har haft 54 puttar de två första dagarna, Stenson 61. Det är till stor del där skillnaden ligger för spelet från tee till green har Stenson haft fördel i.

– Hans puttning har verkligen varit påslagen den här veckan och han är i mina ögon spelaren att slå den här veckan. Det är ju ingen överraskning och det är ju hans styrka. Jag spelade med honom de första två dagarna när han vann Masters 2015 och han puttar snudd på lika bra nu. Han ligger definitivt högst på min lista över segerkandidater den här veckan och skulle jag lägga in en femma så är han en av dem jag skulle titta på.

Kan du störa honom i helgen tror du?

– Då krävs det ju både att jag spelar lite bättre och att flytet vänder. Jag spelade tillräckligt bra för att kunna skjuta par idag men tre bunkrar och tre skitlägen så jag knappt kan hålla green. Pottbunkrar är ju så att rullar man ner i fel ände så får man svåra lägen men tre av tre då har man inte riktigt flytet. Sedan gjorde vi väl en viss taktisk miss på 15:e som jag blev irriterad över där vi var mellan klubbor och vi valde fel spak. Jag slog en järnfyra så bra jag någonsin kan men skulle valt en trea. Jag tycker att jag spelat okej men inte fått med den scoren vi behöver.

Blir man påverkad av att spela med Spieth när han hålar allting?

– Nej, det vet jag inte om det påverkar. Jag vet hur bra han kan putta och jag har sett det förut i såväl Ryder Cup som Masters och Tour Championship. Det har alltid varit hans styrka att kunna sätta mycket extraputtar och det gör han nu. Det är bara att lyfta på hatten och det är många som kommer att få det svårt om han fortsätter att rulla bollen så här.

Efter två dagar med mycket vind och regn kommer enligt prognoserna solen att titta fram under lördagen. Något som Stenson verkligen välkomnar.

– Jag hoppas verkligen att vi får förhållanden som man känner att man kan spela i. I det här är det mycket gnet och in och ut under paraplyn och man får ingen rytm i spelet. Vinden som sådan kan man ju handskas med, men den här kombon tror jag ingen som spelar golf tycker är rolig.


Text: Martin Strömberg • 2017-07-21
TournyttHenrik StensonJordan SpiethThe OpenTournytt
Rulla till toppen