Svenske majordebutanten: ”Det är häftigt”

SOUTHPORT. För tre veckor sen säkrade han biljetten till The Open. För två veckor sen spelade han sin första linksbana. Nu ska Alexander Björk spela sin första major på Royal Birkdale.

Svenske majordebutanten: ”Det är häftigt”
Alexander Björk såg förra årets Open på tv. I år gör han majordebut. //Foto: Getty Images

När Alexander Björk för ett år sen slog på teven för att se finalronden av The Open var han egentligen  ganska less på golf.
– Det var seriespelsvecka, jag hade haft ett tufft tävlingsschema veckorna innan och det gick ganska dåligt sista dagen på seriespelet så jag kände att jag var ganska trött på golf. Sen satt jag och kollade på finalronden och det var ju så fantastisk golf. Det var riktigt häftigt att bara få kolla på den rundan på tv. Då fick jag tillbaka inspirationen och var plötsligt riktigt sugen på att åka iväg och spela tävling, säger Alexander Björk till Svensk Golf.

Ett värdefullt inspirationstillskott visade det sig, för veckan därpå vann Björk sin första tävling på Challenge Tour, i norra Frankrike.

Tolv månader befinner sig nu 27-åringen på Royal Birkdale, redo att göra sin majordebut.
– Det är häftigt. Det är lika mycket folk här i dag (måndag) som på söndagen på Nordea Masters, känns det som, säger Björk.

Om jag hade sagt till dig för ett år sen att du skulle sitta här nu, hade du trott på det?
– Det hade jag nog inte gjort. Framför allt inte att ha spelat sig in den här vägen som jag har gjort.

Vägen hit gick via en delad tredjeplats i Open de France i början av juli. Ett resultat som tog svensken in bland topp-25 på Race to Dubai-rankingen och innebar en klättring närmare 100-strecket på världsrankingen (116:e plats i dag).

Alexander Björk trivs på Royal Birkdale.

Att scenen den här veckan är större än vanligt är inget som skrämmer, däremot har Björk fått gå en snabbkurs i linksgolf de senaste veckorna i Irish och Scottish Open.
– Det känns ganska lugnt. De här Rolex-tävlingarna vi har spelat nu har varit ganska stora, så det känns som att vi har spelat halvmajors tre veckor i rad. Men på Portstewart på Irland var det lite svårt, det var mer eller mindre den första linksbanan jag spelat. Det är lite speciellt med konstiga studsar och lägen. Man får använda lite andra typer av slag. Framförallt närspelsslagen, med rullchippar istället för vad man är van vid är en lätt up & down med 60-gradaren, två studs och spinn, säger Björk.

Några resultatmässiga förväntningar går Alexander Björk inte in i mästerskapet med, men är nöjd med svingen och sin inställning ute på banan.
– Jag hoppas att det ska gå bra den här veckan. Det känns positivt inför den här veckan att jag vet lite mer hur man ska ta sig an den här banan. Kan man hålla sig rak från tee och träffa fairways kommer det att vara mycket mellanjärn in till greenerna vilket passar mig ganska bra. Det får jag anse som en av de starkare delarna i mitt spel, säger han.

Efter nio håls inspel på måndagen blev det 18 hål i Alex Noréns sällskap på tisdagen och fyra minuter över elva på torsdag blir Alexander Björk den 63:e svensken i ordningen att pegga upp i The Open.

Björk klarar cutten i debuten!
Ja
114
12
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!