Både Carl Pettersson och Tim Clark har puttat ”ankrat” under hela sina karriärer. Nu tror deras advokat att de kommer att kunna fortsätta även efter 1 januari 2016. Foto: David Cannon/Getty Images

Spela

Tourspelarnas advokat hoppfull

Nio tourspelare, bland andra Carl Pettersson och Tim Clark, har sedan januari haft kontakt med advokaten Harry L. Manion III inför offentliggörandet om ett eventuellt ankringsförbud. I tisdags stod det klart att förbudet träder i kraft 2016, men Manion är hoppfull för sina klienters intressen.

Text: Oskar Åsgård • 2013-05-24 Uppdaterad 2013-05-24

Ända sedan USGA och R&A den 28 november 2012 offentliggjorde sitt förslag att förbjuda ankrade slagrörelser har debatt tagit fart mellan de som stödjer förbudet och de som motsätter sig det.

Två av de starkaste motståndarna till förbudet är Tim Clark och Carl Pettersson. De tidigare lagkamraterna från golflaget på North Carolina State University har använt och ankrat en lång putter mot kroppen i princip hela sina karriärer.

”Vi kommer att utvärdera våra alternativ. Vi kommer inte bara att lägga oss ner och acceptera det här”, sa Clark till pressen under Farmers Insurance Open i januari.

Pettersson, som började använda en lång putter under collegetiden efter att ha sett Clark putta bra med den, har kallat förbudet för en ”häxjakt” och skämtsamt sagt att ”om de bara tittade på statistiken borde de förbjuda korta putters” som svar på regelorganens påstående att den långa puttern ger en fördel.

Efter att det i tisdags offentliggjordes att förbudet mot ankrade slagrörelser kommer att träda i kraft från och med 1 januari 2016 så har advokaten Harry L. Manion III, delägare och medgrundare av Bostonbyrån Cooley Manion Jones LLP, uttalat sig i en intervju med Golf Channel.

– Förhoppningsvis kommer alla nio av mina spelare inte att behöva fatta några beslut de kommande veckorna, men om det blir så kommer vi att ha några tuffa beslut att ta. Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger Manion, som sedan januari bland annat ska representera Clark och Pettersson.

Manion, och hans klienters hopp, är att PGA Tour inte ska acceptera den nya regeln och helt enkelt välja att bortse från den i sina tävlingar även efter 1 januari 2016. I februari meddelade Tim Finchem i en tv-sändning från WGC – Accenture Match Play Championship att PGA Tour i ett brev till regelorganen motsatte sig förbudet.

”Vi kommer nu att börja vår process för att bestämma huruvida bestämmelserna i regel 14-1b kommer att implementeras i våra tävlingar.”, sade PGA Tour i ett uttalande i tisdags.

Men även om PGA Tour väljer att implementera den nya regeln i sina tävlingar är det inte säkert att frågan slutar där. Det har ryktats att spelare är beredda att ta till juridiska åtgärder ifall touren godkänner förbudet.

– Det är vårt hopp att det kommer att bli ett slut i den här frågan och att det finns ett skydd för spelarna (som ankrar) både på kort och lång sikt, sager Manion som räknar med ett besked från touren inom två månader.

Enligt Golf Channel är Manion övertygad om att PGA Tour inte kommer att följa det nya förbudet från USGA och R&A.

KRÖNIKA: "Modigt att genomföra förbudet"
Slutet för långa putters?

Text: Oskar Åsgård • 2013-05-24
SpelaUtrustning
Rulla till toppen