Två tillverkare – Mizuno och Ping – erbjuder damklubbor med två olika skaftflex. Foto: Karin Klarström

Spela

Damernas utbud

Att utbudet av damklubbor generellt är sämre än på herrsidan är inget nytt. Men det finns undantag.

Text: Oskar Åsgård • 2013-04-12 Uppdaterad 2013-04-12

Historiskt har damspelarna varit eftersatta när det kommer till golfutrustning. Utbudet är mindre och marknadsföringen fokuserad på herrarna. Men det finns undantag. I flera år har Mizuno erbjudit två damskaftalternativ som standard, vilket även Ping introducerar i år. Ping är dessutom den enda tillverkaren i vårt test som har en ny järnmodell riktad specifikt mot damer.

– Vi har sett i våra tester att det behövs ytterligare ett skaftalternativ för dem som svingar långsammare för att få bollen att flyga bättre och därför har vi tagit fram ytterligare ett damskaft nu. Sedan vi började med specifika damklubbor har vår försäljning till damer ökat varje år. Det är ett tydligt tecken på att det är uppskattat, säger Mikael Friberg, vd på Ping Scandinavia.

Även vänsterspelande damer, den spelarkategori som har absolut smalast urval i utrustningsväg, kan få sina behov tillgodosedda av Ping, eftersom John Solheim (vd på Ping) har bestämt att alla klubbor de tillverkar i höger även ska finnas i vänster. Men vad väljer damerna som är längre, starkare eller duktigare än genomsnittet och därför ofta inte trivs eller får ut mest prestanda med traditionella damklubbor i bagen.

– Detta är den mest försummade gruppen spelare som finns. Så fort en tjej kan slå en järnsexa förbi 125 meter får hon en herrklubba och det är förstås inte alltid optimalt. Det finns egentligen bara ett svar och det är att besöka någon som håller på med custom fitting. Vi tittar ju nämligen inte på om det är en herr- eller damspelare. Vi tittar på individen och utgår från den. Men går dessa spelare in i en butik kan det bli tuffare att hitta rätt direkt från hyllan, säger David Leet, pro på Falsterbo GK och utrustningsexpert.


Text: Oskar Åsgård • 2013-04-12
SpelaUtrustning
Rulla till toppen