Driveråret 2013 har mycket att erbjuda, från färgglatt till justerbart. Vad är du ute efter? Foto: Patrik Resin

Spela

Dags för ny driver

Den flyger längst, låter högst och syns mest. Ja, drivern är de flesta golfares absoluta favoritklubba. Och för alla som letar ny finns mycket att hämta 2013.

Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10 Uppdaterad 2013-03-10

Drivern är golfarnas absoluta favoritklubba.

Det är klubban vi helst bemästrar, pratar högst om och även oftast byter ut.

– Golfaren köper i snitt en ny driver vart fjärde år, medan de ofta väntar upp till sex, sju år med att köpa nya järnklubbor, säger Mats Hedlund, delägare och inköpsansvarig på Dormy.

I Dormys nio butiker såldes förra året drygt 14 000 nya drivers. Det kan jämföras med cirka 11 000 järnset och 9 000 putters. Enligt Hedlund är också driverintresset rekordhögt inför årets säsong.

– Känslan är att intresset är större än någonsin. Fräcka färgval i kombination med den ökade justerbarheten gör drivern riktigt het i år, konstaterar Hedlund.

Men vad är egentligen grejen med drivern? Från tränarhåll hörs ju ofta desperata rop om att mer fokus på närspel och puttning skulle göra mer nytta för scoren än en ny driver, men lika ofta talar de för döva öron.

– Du kan ju argumentera tills du blir blå i ansiktet att puttern är den viktigaste klubban, drivern är ju fortfarande den sexigaste klubban. Det är drivern som skapar intresse och golfare är beredda att betala för att slå tio meter längre, säger Johan Thellmark, produktchef på GolfStore med 110 butiker runtom i Sverige.

Om vi skulle tro på budskapen från tillverkarnas marknadsföringsavdelningar skulle medelgolfarens snittdrive idag närma sig 500-metersstrecket, eftersom det varje år de senaste 15 åren kommit en ny driver som kan ge oss 20 extra meter. Så ser verkligheten förstås inte ut, men sanningen är att den ständiga förbättringen av möjligheterna att skräddarsy drivern efter individen gör att många har åtråvärda meter att hämta.

– Custom fitting har för de flesta handlat om järnsetet och sen har du jobbat lite med skaftet i drivern. Med all justerbarhet som erbjuds i år tror jag att vi kommer se en stor ökning av antalet driverfittings, säger Thellmark.

I årets andra nummer av Svensk Golf och på golf.se hittar du vårt drivertest 2013, där vi bryter ner teknologin bakom nyheterna och ger dig våra intryck. Kika också på vår köpguide på sida 47 i tidningen eller via den här länken och kom ihåg att bara du själv kan avgöra vilken driver som är rätt för dig, genom att prova dig fram.

Gärna med hjälp från din pro.


Text: Oskar Åsgård • 2013-03-10
SpelaUtrustning
Rulla till toppen