En av vårens nyheter för henne. V-ringade tröjan Martha från Cross. Foto: Cross

Spela

Cross värvar ny golfdesigner

Modeföretaget Cross har utökat sin designstab med en före detta puckelpiståkare. Henrik Köhlers visioner för golfbanan kommer att synas 2015. "Golfmode för mig är funktionalitet och komfort paketerat i ett klassiskt och moderiktigt fodral."

Text: Sylvia Luther • 2013-01-16 Uppdaterad 2013-01-16

Första inhoppet hos Cross var för fem år sedan, nu är Henrik Köhler tillbaka hos företaget där han ska jobba både med golf- och skidkollektionerna. Förutom att vara snabb i pisterna är han också en duktig singelspelare med hcp 4,5. I yngre dagar tävlade han på Teen Tour, dåvarande ungdomstouren. Idag syns han mest i Åre GK och på Österåkers GK, han är medlem i båda klubbarna.

Om kläderna på banan säger han:

– Golfmode för mig är funktionalitet och komfort paketerat i ett klassiskt och moderiktigt fodral. Kort och gott ska man se snygg ut när man är på golfbanan. Det jag gillar med golfsporten, till skillnad från många andra sporter, är att den har en relativt nära koppling till modevärlden.

Henrik Köhler tävlade tidigare i puckelpist och var med i freestylelandslaget. Då lärde han sig hur viktigt det är med funktionella kläder. Efter avslutad proffskarriär i backarna började han designa skid- och snowboardkläder. Först för Four Elements som han var med och startade, sedan för SOS, där han var chefsdesigner. Nu väntar även golfdesign där han ersätter Camilla Johansson på Cross.

– Som det är i dagsläget kommer jag att ta hand om designen själv, dock håller vi det ganska öppet. Det kan stärkas upp med fler designers beroende på omfattningen av framtida kollektioner, säger han.

Att designa kläder är en lång process och Henriks input på golfmodet kommer först att synas på banan 2015.

Solen skiner och det är 20 grader varmt. Vad är dina favoritkläder på golfbanan då?
– Om det är 20 grader varmt så spelar jag gärna i ett par snyggt skurna chinos, vita Footjoy Icons och gärna en kortärmad skjorta, där tyget har en viss stretch för bästa komfort. Alternativt en snygg piké. Jag gillar att se moderiktigt proper ut snarare än sportig på golfbanan.

Vill du synas på golfbanan eller är funktionen viktigast?
– Jag tycker alltid att man ska synas då design och identitet är av yttersta vikt. För att känna sig väl till mods så vill man ju gärna se bra ut samtidigt som produkterna ska hålla de funktionella krav som ställs. Men visst är funktionen väldigt viktig. 

Om årets mode säger Cross i ett pressmeddelande: ”2013 års golfkollektion är inspirerad av den berömda svenska glastraditionen. Från Orrefors kristallklara glas till Kosta Bodas djärvt färgsprakande design.” 


Text: Sylvia Luther • 2013-01-16
SpelaUtrustning
Rulla till toppen