De större lanseringarna dröjer till senare i år. Foto: Svensk Golf

Spela

Få järnnyheter i montrarna

De riktigt stora nyheterna ser ut att dröja till senare i år. Men de nya järnset som visades upp på Nordic Golf Show fortsätter de senaste årens utveckling med klubbhuvuden som laddats med sofistikerade tekniska lösningar.

Text: Eric Franzén • 2012-10-05 Uppdaterad 2012-10-05

Callaway, Nike, PING och TaylorMade har hyfsat stora lanseringar på gång inom sina sortiment av järnklubbor. Men dessa visades inte upp publikt under Nordic Golf Show, utan kommer successivt att presenteras under de kommande månaderna. I montrarna visades istället en hel del produkter som redan nått ut i svenska butiker.

De smäckra player-inriktade järnen har fortfarande en trogen publik bland de bättre spelarna eller dem som bara föredrar en mer traditionellt utformad klubba. De spelförbättrande klubborna står dock för den större delen av försäljningen, vilket också resulterar i att mycket av tillverkarnas investering i forskning och utveckling riktas mot klubbor i detta segment. 

Sedan länge har gram efter gram flyttats mot strategiska punkter samtidigt som olika vibrationsdämpande lösningar fått oss att grina mindre illa efter slagen. Men nu tänjer allt fler modeller på träffytans egenskaper i syfte att öka bollhastighet och ge en ökad skjuts i träffen.  

– Ny tillverkningsteknik möjliggör ny utveckling. Så det kommer att hända rätt mycket inom järnen från att tidigare varit ett större teknologiskt fokus på träklubbor, säger Christian Lindgren på Mizuno i Sverige.

Några av modellerna på mässan som faller in i detta segment är de två senaste tillskotten i Clevelands 588-familj, Wilson D-100.  För Mizuno, som är en av marknadens största aktörer på järn, blir den gjutna JPX 825 höstens volymklubba. Denna finns ute i butik sedan några veckor tillbaka, och ackompanjeras av marknadsföring där trampolineffekten i den tunna träffytan samt den utökade sweetspoten framhävs.    

– Vi har en ny teknik som vi kallar för L-cast där träffytan viks över huvudet både uppe och nere. Det gör att den nu svetsas i bakkanten av klubban och kan ge en större trampolineffekt över hela ytan, säger Christian Nilsson. 


Text: Eric Franzén • 2012-10-05
SpelaUtrustning
Scroll to Top