5de53cac337d0

Spela

Tjäna slag med gap-fitting

Har du rätt klubbor?Bra.Men passar de tillsammans?Det är inte alls lika säkert.För den som vill finns slag att hämta genom att se över sin uppsättning genom en gap-fitting – det kan bli en rejäl överraskning.

Text: Martin Strömberg • 2012-04-19 Uppdaterad 2012-04-19

Det är ganska vanligt att vardagsgolfare har ett set som innehåller stora avståndsluckor, framförallt på de långa och korta klubborna.

Det innebär osäkerhet kring avstånd, ofta fel klubbval och i förlängningen sämre resultat.

– Nuförtiden ligger ju ofta en pitching wedge på 42-43 grader och det är ju starkare än en traditionell järn-9 och sedan har man kanske nästa klubba som en 58- eller 60-gradare och då blir glappet stort, säger Krister Andersson, pro på Borås GK.

Ofta kan det också vara så att spelare med långsam sving i realiteten har flera klubbor som går i princip lika långt.

De har inte hastighet nog i klubban att få bärighet i de långa järnen.

– Ja, det var väl Matz Evensson som sa att han träffade en dam som slog 119 meter med järn-7 och 115 meter med järn-4 och ungefär lika långt med femman och sexan. Det är ju där man måste få lite hjälp med att hitta hybridalternativ som fungerar.

Hur gör man som konsument då?

– När man gör en custom-fitting så försöker vi på Golfstore att hjälpa till att täta luckorna som finns nuförtiden. Många vill ju inte tro att det är som vi berättar men då är det bra att ha siffror som visar verkligheten och då blir det lättare att förklara.

Den traditionella uppsättningen klubbor finns ju inte längre i realiteten men många set säljs ju fortfarande som 4-Pw och när då pitchen har mycket lägre vinkel tryck skillnaderna i grader mellan klubborna ihop.

– För dem med fart i klubbhuvudet kanske skillnaden mellan 4 grader är 8-12 meter men för spelare som kanske inte har den farten så blir ju skillnaden betydligt mindre och då är det en bra idé att se över hur setet är uppbyggt, säger Andersson.

En gap-fitting kan vara ett bra alternativ för att rätta till ett av de största problemen som amatörer faktiskt har.

Att i princip ha rätt klubbor – men fel uppsättning.


Text: Martin Strömberg • 2012-04-19
SpelaUtrustning
Rulla till toppen