Köp rätt driver för dig – tjäna meter

Rätt driver för dig kan generera mer längd, rakare slag och lägre scorer. Men det kan vara snårigt att lista ut vad som passar just dig och din sving. Hos Dormy får du hjälp att hitta den klubba som passar just dig!

Köp rätt driver för dig – tjäna meter

MOI, loft, smash factor, spinntal och club head speed. Alla är de termer som används när ny utrustning lanseras. Det kan kännas snårigt att sätta sig in i ett köp av ny utrustning men så behöver det inte vara. För i en djungel av skaft, tillverkare, klubbhuvuden och svingvikter finns det hjälp att få för att hitta just den driver som passar. Oavsett om du har svårt att få bollen att flyga högt, om du sprider bollarna både till vänster och höger eller om du behöver mer längd från tee så finns det utrustning för dig.

Svensk Golf gjorde en undersökning för att se hur våra läsares vanor var gällande utrustning och hur ofta de uppgraderar bagen och förnyar sin uppsättning. Av alla som deltog i undersökningen visar det sig att 70 procent köper en ny driver efter tre till fem år.
Hur ofta borde man köpa en ny driver? Har utrustningen utvecklats så mycket att det är värt det?

Robin Jakobsen jobbar i Dormys butik i Kungens kurva, söder om Stockholm. Han anser att det är värt att byta ut sin fem år gamla driver.
– Ja. De nya är mer förlåtande och går längre på en större del av träffytan. Du kan hitta en driver i dag som kommer att gå längre mer ofta och hjälpa dig att hitta fler fairways.
– Men det blir inte så stor skillnad i längd mellan din gamla och den nya drivern vid perfekta träffar. 

 

"Det finns inget given driver som passar alla golfare"

Antalet golfare i världen som alltid träffar bollen perfekt är 0,0 procent. De bästa spelarna på världens största tourer använder sig oftast av den senaste utrustningen då även de kan behöva lite hjälp från tee. Robin Jakobsen menar att den moderna drivern ger mer understöd vid träffar som inte är mitt i sweetspot.
– Man kan tjäna mer rakhet och förlåtande egenskaper. Du kan få en driver som hjälper dig att slå längre mer ofta på en större del av träffytan. Förr handlade allt om att han en driver som går långt. Nu försöker vi se till att man får en driver som går långt ofta.

LÄS MER: Hitta rätt driver hos Dormy

Robin Jakobsen i Dormys butik i Kungens kurva.

Det finns ingen given driver som passar alla golfare. Olika svinghastigheter, vinklar in i bollen och andra faktorer gör att vissa spelare behöver en typ av driver, medan andra har behov av andra egenskaper. När Svensk Golf gjorde ett utrustningstest visade det sig att ingen drivermodell passade alla. Istället visade det sig att avstånden mellan de bästa slagen som mest var över 20 meter beroende på vilken drivermodell utrustningstestets panelister använde sig av. 
På Dormy kan du göra en utprovning för att inte komma till hemmabanan och upptäcka tråkiga nyheter som att du sprider mer än tidigare eller inte tjänar den där längden du söker.
– Man testar en mängd olika drivers ifrån olika märken så ser man vilken som passar bäst. Man börjar med att hitta den rätta modellen. Sedan går vi igenom olika moment för att se så du får rätt loft och inställning på drivern, rätt skaft för din svinghastighet och ditt svingtempo.
– Vi kollar också skaftlängd så att drivern inte är för lång och så mäter vi ut rätt greppstorlek.

Vad ska man tänka på innan man kommer till Dormy och vill prova ut en ny driver?
–  Att man har slagit lite innan man kommer in och att man har sin egen driver med sig och jämför. Då blir allt mycket enklare.  

Är en utprovning av driver för alla?
– Bra fråga! Ja, jag tycker det, men om man är nybörjare och aldrig slagit med en driver innan så kan det vara svårt att göra alla moment i en driverutprovning. Men man kan ändå få ut en hel del av det, även om det blir mer rådgivning av vilken driver man bör köpa, säger Robin Jakobsen.

LÄS MER: Allt om Dormys utbud

 

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!