Gör som tourspelarna – spara tre slag per runda

Ny teknik gör att du kan spela smartare och få en lägre score. Cobras nya, smarta klubbor har sensorer i greppen som mäter alla dina slag, och när rundan är klar får du all tänkbar statistik. Helt automatiskt. Och när du har fakta om dina längder och dina missar kan du spela mer taktiskt. Precis som tourspelarna.

Gör som tourspelarna – spara tre slag per runda

Så här är det. Om du har koll på dina längder med alla dina klubbor så kommer du att välja rätt klubba oftare. Om du har koll på hur ofta du missar höger, vänster, kort eller långt så kommer du att träffa fler greener.

Tourspelarna vet det här, och det är därför som det finns företag som mäter vartenda slag på touren och säljer den här statistiken till spelarna. Nu kan du få tillgång till precis samma statistik, och det fantastiska är att all data samlas in helt automatiskt. Systemet heter Cobra Connect och finns i alla klubbor som Cobra släpper under 2018.

Cobra Connect är ett system utvecklat av Arccos, och deras sensorer, som bara väger fyra gram, är snyggt integrerade i greppen.

Varje sensor är unik, och när du slår ett slag skickar sensorn iväg en signal som berättar vilken klubba som har använts. Arccos app i mobilen tar emot signalen och om den också uppfattar ett ljud från en bollträff registrerar den ett slag. Om den inte hör någon bollträff förstår den att du bara har gjort en övningssving och registrerar inget slag. När appen registrerar en signal sparar den gps-positionen för det slaget och kan därefter räkna ut längden på varje slag. Och se om slaget gjordes från tee, fairway, ruff eller bunker, eftersom alla banor är inlästa i appen.

Det enda du behöver göra innan rundan är att starta appen, välja bana och tee och klicka på Starta runda. Därefter sparar Arccos alla dina slag. Helt automatiskt.

När rundan är över kan du se alla dina slag grafiskt på varje hål. Ännu bättre är att du får ut statistik på fairwayträffar, greenträffar, puttar och om du missar höger eller vänster på utslagen. Du får självklart också statistik på hur långt du slår med varje klubba, och efter tio rundor har Arccos räknat ut Smart Distance för varje klubba. Med artificiell intelligens har Arccos räknat bort alla duffar, halvslag och toppade järnnior, och ger dig ett intervall på hur långt du troligtvis kommer att slå med varje klubba.

Med Smart Distance kan du också se om du har några glapp i längder mellan dina klubbor, eller om järnfemman går lika långt som järnsexan. Då kanske det är läge att byta ut järnfemman mot en hybrid för att få mer höjd och längd.

Sugen på Cobra connect – läs mer här

Vill du grotta ner dig i statistik kan du gå in på varje enskild klubba i bagen och se hur säker du är med dem från tee eller vid inspel. Du ser hur ofta du träffar green och hur ofta du missar höger, vänster, kort eller långt. Du ser Smart Distance för varje klubba och vilket intervall som du oftast slår. Det är samma information som tourspelarna vill ha, och med Cobra Connect får du den helt automatiskt.

Du får också en analys av din rond där ditt handicap är uppdelad i utslag, inspel, bunkerslag, chippar och puttar. Grafiskt ser du direkt vilka delar av spelet som är dina styrkor och dina svagheter, och du förstår vad det är du ska träna på för att bli bättre. Statistik visar att spelare som använder Arccos sänker sitt handicap med i snitt 3,55 slag första året. Det är som att ha med sig en tränare under hela rundan.

Apropå att ha med sig en virtuell person under rundan. Vad sägs om att ha med en caddie som hela tiden tipsar dig om rätt spelstrategi när du står på tee?

Arccos Caddie är en tilläggstjänst som utvecklats ihop av Arccos och Microsoft. Arccos Caddie kostar cirka 80 kronor per månad, och när du förstår vad den kan göra för dig så inser du att det lätt är värt pengarna.

När du startar rundan har Arccos Caddie koll på väder och hur det blåser. Den har också koll på hur du och alla andra med Cobra Connect eller Arccos har spelat den här banan eller andra liknande hål tidigare. Genom att analysera all den data som Arcos har i sitt system kommer din digitala caddie med ett förslag på hur du ska spela hålet, och berättar också hur stor chans du har att göra par. Beroende på hur du spelar under rundan anpassar Arccos Caddie sina rekommendationer, så att du har en caddie som ser din dagsform.

Det är så bra att du tänker att det inte är tillåtet. Men det är det. USGA har bestämt att Arccos Caddie ska vara godkänd på alla tävlingar som tillåter andra avståndsmätare. Då måste du i och för sig sätta appen i tävlingsläge, som gör att appen inte ändrar sina förslag efter hur du spelar för dagen eller om vädret ändrar sig. Men all annan info kan du använda dig av.

Cobra Connect sitter i alla Cobra King F8-klubbor, King Forged Tec Black, King Utility Black Iron samt King Black Wedge. Cobra är till och med så givmilda att om du köper ett set med minst sex järnklubbor, så bjuder de på sensorer till resten av dina klubbor i bagen. Inklusive den extra känsliga puttersensorn.

Årtets Cobraklubbor är inte bara några av årets bästa klubbor – de är också de första smarta golfklubborna. Klubbor som hjälper dig att spela bättre golf.

Läs mer här.

  • Få svenskgolf.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!