Gävle GK är ett bra alternativ för den semesterfirande golfaren, tycker reseexperten. Foto: Johan Sundqvist

Leva

Hitta de svenska pärlorna

Kristianstad, Ekerum, Billerud, Vasatorp - eller varför inte Gävle? Reseexperten Fredrick Månsson tipsar om en rad banor golfaren bör besöka under golfsommaren. Här finns också lite tips om Italien, England och Spanien.

Text: Fredrick Månsson • 2011-06-28 Uppdaterad 2011-06-28

Läs alla tips

Intresserad av att veta mer om golfresor? Läs reseexpertens alla frågor och svar om resor över hela världen. Välj själv vilket område du är intresserad av.

Här hittar du alla frågor & svar.

Fråga reseexperten

Vilken bana är den bästa kring Malaga? Hur flyger man enklast till Orlando? Vilka länder är de mest underskattade att spela golf i? Nu har du chansen att ställa dina frågor till vår golfreseexpert Fredrick Månsson, som regelbundet ger svaren här på golf.se.
Mejla på resefragan@golf.se

 

FRÅGA: Har sett att du har förslag på några golfresorts runt södra London (landar på Gatwick) men om man vill kombinera med banor där greenfeen inte är alltför hög, vad ska man satsa på då?


SVAR: Ungefär 20 minuter från Gatwick ligger Gatton Manor GC med tillhörande hotell. Fräscha rum och en hederlig klassisk engelsk parkbana i bästa stil. Den tilltalar i alla fall mig och erbjuder utmaningar stup i kvarten. En annan trevlig bana/resort är East Sussex National GC som också finns i närheten av Gatwick. Lite dyrare men man får också vad man betalar för här. Erkänt bra bana som används flitigt av R&A för att arrangera kval till British Open.

 

FRÅGA: Vi är 24 personer från Göteborg som veckan innan Valborg åker iväg och spelar en Ryder Cup-variant. De senaste åren har vi varit i Skåne. Vi har upplevt att det är svårt att få boka 36 hål på lördagar, så de senaste åren har vi anlänt onsdag kväll, spelat torsdag (36), fredag (36) och lördag (18), och åkt hem lördag eftermiddag. Önskemål: Helpension/ 5 rundor på tre dagar/Budget på under 5000 kr. Har du något tips?


SVAR: Märkligt av klubbar att inte kunna erbjuda att man bokar 36 hål på samma dag, men är det så – så är det. Jag skulle utan tvekan försöka med Barsebäck som har två banor av erkänt bra klass. Det känner alla till. Vasatorp har ju så många hål att man tappar räkningen. Deras TC-bana är bland det bästa jag har sett. Kristianstad är också en högkvalitativ anläggning som duger för sådana resor ni beskriver. Ekerum är inte heller tokigt för det ändamålet. Hoppas ni hittar något som passar.

 

FRÅGA: Jag och min fru tänker åka bort. När jag fyller 60 år i april 2012. Kan du tipsa om någon bra bana och boende i sydvästra Spanien, som Marbella-Cádiz området.


SVAR:
Jag tycker definitivt ni ska satsa på Montecastillo Golf Resort. På www.barcelomontecastillo.com hittar ni mer info men banan är ett riktigt praktexemplar i mina ögon. Ritad av Jack Nicklaus och utmanande precis hela tiden. Hotellet som ligger precis invid banan är även det något som sticker ut lite extra. Här finns nog allt ni kan önska för en 60-årsresa.

 

FRÅGA: Vi är ett gäng som för första gången åker till Italien för att spela golf. Vi flyger till Milano och kommer att bo 45 min norr om Genua, har du några tips på bra och spelvärda banor i området.


SVAR
: 45 minuter norr om Genua känns lite som området runt Alessandria för mig, så jag riktar in mig på det. Strax väster om Alessandria ligger Margara GC som jag spelat ett flertal gånger. Det är en riktigt bra bana som med sina 36 hål erbjuder sysselsättning en hel dag utan att det blir tråkigt. Ytterligare en bit västerut ligger GC Feudo di Asti som enligt flera jag talat med också ska vara i bra skick och utmanande. Hoppas ni får en bra resa.

FRÅGA: Vi ska fara på ett träningsläger med vårt representationslag från Piteå GK. Vi ska ta klubbens minibuss och åka ner över Sverige, planen är att komma ner mot Stockholm med omnejd. Vi vill ha så bra träningsmöjligheter som möjligt, med fokus på närspel. Det får gärna finnas korthålsbana, boende nära banan (till ett vettigt pris), fina greener och inte ett allt för högt tryck på banan så man kan slå någon extra boll. Vars tycker du att vi ska fara, vad kan du rekommendera?  Behöver inte vara i Stockholm men längs E4:an söderut från Piteå någerst.


SVAR
: Jag tycker ni ska förlägga er på Gävle GK med sina två fina banor. En av deras banor kallas för Avan och den har erkänt bra greener. De gånger jag varit där och spelat den har jag inte blivit besviken, snarare tvärtom. Och att hitta något bra boende till en billig penning i eller runt Gävle borde inte vara någon omöjlighet. Jag är helt säker på att klubbens trevliga personal kan hjälpa er vidare i det avseendet.

 

FRÅGA: Jag har inte haft tillfälle att spela femdagars i Värmland, men funderar på att spela några rundor där under semestern. Vilka banor är bäst, tycker du? Jag kan tänka mig olika delar av länet.


SVAR:
Tyvärr måste jag erkänna att mitt kunnande om golfbanor i Värmland är högst begränsad till ett fåtal banor och med tanke på den tuffa vintern kan jag inte gå i god för skicket på banorna men vad gäller layouten och annat runt omkring så tycker jag att Karlstad, Hammarö och Billerud är trevliga. Jag skulle även vilja åka tillbaks till Bryngfjorden för att se deras nya klubbhus. Lite längre österut tycker jag att både Karlskoga och Degerfors är klart spelvärda. Även Saxå GK, strax intill Filipstad är en naturmässigt skön bana.

 

FRÅGA: Jag brukar ha med mig Golfguiden när jag åker från södra Sverige norrut. Har du tips på en bra golfrestaurang man inte får missa i trakterna av Gävle/Dalarna  när man vill käka nåt annat än vägkrogsmat under resan?


VAR
: Det här med golfrestauranger är ju en knepig fråga eftersom klubbar verkar ha en enormt hög omsättning av krögare. De klubbar som var bra förra året kan vara katastrof nu och vice versa. Det vid handen gör det lite svårt att ge ett bra svar på din fråga. Det bästa är nog ändå att prova sig fram och gå på känsla. Lycka till! 


Text: Fredrick Månsson • 2011-06-28
LevaNyheter
Rulla till toppen