Jordan Spieth vrålade ut sin glädje efter en birdie på 16:e som såg ut att säkra segern åt honom. Men avslutningen blev mer dramatisk än någon kunnat ana. Foto: Getty Images

Följa

Sagan Spieth fortsätter

US Open avgjordes först på det allra sista hålet. När Dustin Johnson föll ihop under pressen i jakten på sin första majorseger skrev Jordan Spieth på nytt in sig i rekordböckerna.

Text: Oskar Åsgård • 2015-06-22 Uppdaterad 2019-12-11

US Open

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Prissumma: 9 miljoner dollar.

Slutställning

Jordan Spieth kom till Chambers Bay med en majorseger på meritlistan. Han lämnar med två och blir den blott sjätte spelaren i historien att ha vunnit Masters och US Open samma år.

– Jag är fortfarande i chock, säger Jordan Spieth i tv-intervjun med Golf Channel direkt efteråt.

Till skillnad från i april, då Spieth hade råd att sexputta på det 72:a hålet och fortfarande hade lämnat Augusta National med en grön kavaj i bagaget, satt söndagens seger långt inne och avslutningen bjöd på sällsynt spänning.

Ledningen pendlade, fram och tillbaka, i stort sett hela finalronden. En kort stund på söndagen såg Rory McIlroy ut att bli ett allvarligt hot, sen kopplade Dustin Johnson greppet om händelserna, för att bara några hål senare ha tappat och istället var det en duell mellan Jordan Spieth och Branden Grace i den nästa sista gruppen från slutet.

Dramatiken kulminerade under mästerskapets sista timme då en vilt spurtande Louis Oosthuizen gjorde sex birdies sista sju hålen och tog ledningen på 276 slag (-4) i klubbhuset, vilket tvingade Spieth i bollen bakom att göra minst birdie på 18. Spieth, som bara två hål tidigare var sex under och till synes hade avgörandet i egna händer efter att Grace slagit en boll out of bounds, var uppgiften mogen och sänkte sånär för eagle på 18:e, men nådde i alla fall minus fem med en birdie.

Kvar på banan fanns Dustin Johnson, som med en birdie på 17:e gått till fyra under par, och efter två spektakulära slag på sista hålet lämnade sig själv en fyra meter lång eagleputt för segern.

– Jag trodde att jag hade förlorat tävlingen, att Dustin skulle sänka för eagle, säger Spieth.


Dustin Johnsons majorspöke växte sig ännu lite större på söndagen. Foto: Getty Images

Men ännu en gång fallerade Johnson under pressen en majorsöndag och treputtade bort såväl segerchansen som möjligheten till omspel över 18 hål på måndagen.

– Jag tänkte för mig själv på 18:e hålet att ”det här är varför jag spelar golf, jag har en chans att vinna US Open på det sista hålet”. Det funkade bara inte, säger Johnson efteråt.

För Spieth däremot funkade det, igen.

– Det är otroligt häftigt och ger mycket självförtroende inför framtiden. Jag planerade förstås att vara med i segerstriden men jag hade inte väntat mig att vinna min andra major så här snart. Jag är helt klart nöjd med hur min karriär utvecklat sig hittills.

21-årige Spieth är den yngsta spelaren hittills att ha vunnit både Masters och US Open, den yngste US Open-segraren sen Bobby Jones 1923 och den yngste att vinna två majors sen Gene Sarazen 1922. Senaste spelaren att vinna Masters och US Open samma säsong var Tiger Woods för 13 år sen.

– Jag är en golfhistoriker så lite medveten är jag. Det är utmanande att behålla fokus. Jag gjorde ett bra jobb med att stänga ute alla sms, telefonsamtal och sociala medie-flöden den här veckan, säger Spieth.


Jordan Spieth är nöjd, men inte mätt. Om tre veckor vill han vinna ännu en major. Foto: Getty Images

Om tre veckor reser han till St Andrews för The Open Championship med chansen att vinna sin tredje major den här säsongen. Bara Ben Hogan har lyckats med det – 1953.

Spieth suktar efter att följa i legendens fotspår och allra helst gå ytterligare ett steg längre – och vinna alla fyra majors samma år.

– Du kan inte vinna alla om du inte vinner de två första. Så vi åker till St Andrews med The Claret Jug i sikte. Jag tror att vi kan greja det, säger Spieth i sitt segertal.

Den spontana reaktionen är att det uttalandet andas arrogans. I själv verket osar det snarare av befogat självförtroende.


Text: Oskar Åsgård • 2015-06-22
FöljaNyheter
Rulla till toppen